Anuntati cu doua zile inainte daca vreti sa scoateti mai mult de 5.000 de euro de la banca

Autor: Ciprian Botea 20.05.2010

Clientii care vor sa retraga de la banca mai mult de 10.000 de euro trebuie sa anunte acest lucru cu cel putin o zi inainte, in unele cazuri fiind necesar chiar ca acestia sa se deplaseze la banca pentru a depune o cerere in scris. Unele banci trebuie anuntate chiar si pentru retrageri de numai 3.000 de euro sau 10.000 de lei.



Bancherii sustin ca impunerea acestor limite tine de securitate. "Este normal ca banca sa fie anuntata inainte pentru ca din motive de securitate nu se tin zeci de mii de euro intr-o agentie si acest interval de timp este necesar tocmai pentru ca banca sa aiba timp sa vina cu banii respectivi", au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit onoreaza in aceeasi zi plati care nu depasesc 10.000 de euro sau echivalent in timp ce pentru retrageri cuprinse intre 10.000 si 100.000 de euro banca trebuie anuntata cu o zi inainte. Pentru plati cuprinse intre 100.000 si 500.000 de euro, banca trebuie anuntata cu doua zile inainte, iar pentru sumele mai mari de o jumatate de milion de euro intervalul dintre anunt si ridicarea sumei este de trei zile.

Clientii pot ridica si intr-o singura zi sumele mai mari de 500.000 de euro, dar trebuie sa plateasca un comision majorat cu un punct procentual fata de valoarea standard, de 0,5% la lei si 0,6% la valuta.

In schimb, clientii Volksbank trebuie sa-si faca programare cu o zi inainte la casieria bancii pentru a retrage sume mai mari de 3.000 de euro sau echivalentul in lei. Banca percepe un comision de 0,4% pentru retragerile persoanelor fizice, dar in cazul in care clientii vor mai mult de 3.000 de euro fara programare trebuie sa plateasca 1% din suma retrasa.

Doua drumuri la banca pentru propriii bani

In unele cazuri, procedurile sunt atat de birocratice, incat clientul trebuie sa se deplaseze de doua ori la banca pentru a retrage o suma de bani peste limita admisa. Astfel, la Alpha Bank trebuie depusa o cerere scrisa cu o zi inainte de eliberarea unei sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei sau 10.000 si 100.000 de euro, sau cu doua zile inainte pentru sumele mai mari de 30.000 de lei sau 100.000 de euro.

In conditii standard, Alpha nu percepe comision pentru retragerile de numerar din depozite, dar "poate onora si solicitari ale clientilor in afara acestor termene, comisionul perceput in aceasta situatie fiind de 0,75%", au declarat reprezentantii bancii.

Raiffeisen cere anunt prealabil pentru sume mai mari de 15.000 de lei sau de 5.000 de euro.

"Retragerile de numerar care depasesc plafonul de 15.000 de lei sau 5.000 de euro (sau echivalent in alte valute) se anunta/programeaza de catre clientii persoane fizice si persoane juridice cu cel putin o zi inainte", spune Magda Sandulescu, directorul directiei management pasive in divizia de retail a Raiffeisen Bank.

In cazul in care clientul uita sa anunte sau se afla intr-o situatie neprevazuta, trebuie sa cedeze bancii un comision de 1% aplicat sumelor care depasesc plafoanele mentionate. Comisionul este dublu fata de taxa standard de 0,5% la retragere.

Cu doua zile inainte trebuie programate si retragerile de numerar mai mari de 5.000 de euro sau echivalent de la ProCredit Bank.

Clientii platesc un comision de 0,4-0,5% pentru retragerile din contul de economii sau contul curent, fiind insa gratuita retragerea banilor din depozitele la termen in maximum cinci zile de la scadenta.

Nici clientii OTP nu platesc vreun cost suplimentar pentru retragerea banilor din depozitele la termen aflate la scadenta. Banca elibereaza in aceeasi zi sume mai mici de 5.000 de euro sau echivalent, retragerile cu o valoare mai mare trebuind anuntate cu o zi inainte. Pentru retragerile de la ghiseu clientii OTP platesc un comision standard de 0,5%. Clientii Intesa Sanpaolo si Garanti Bank trebuie sa anunte cu o zi inainte retragerea a mai mult de 10.000 de lei. Pentru sumele mai mari de 50.000 de lei sau 5.000 de euro, clientii Intesa trebuie sa anunte retragerea cu doua zile inainte. Garanti percepe un comision de 0,3-0,5% in functie de valuta, in timp ce Intesa are un comision de 0-0,6% in functie de tipul contului si valoarea sumei retrase.

Cazurile in care clientii trebuie sa anunte inainte ca vor sa retraga bani de la banca nu sunt insa foarte frecvente, in conditiile in care media depozitelor in banci ale populatiei nu depaseste 6.000 de lei, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. In acelasi timp, doar 0,2% din deponenti au economii mai mari de 50.000 de euro.

Comisioane mari in lupta cu cash-ul

De cativa ani, multe banci au lansat o adevarata lupta cu clientii obisnuiti sa faca tranzactii cu numerar. Au aplicat comisioane duble sau triple pentru platile la ghiseu spre deosebire de cele realizate prin internet banking sau automate bancare.

De asemenea, s-a ajuns la taxarea depunerii de numerar in cont. De exemplu, BCR, cea mai mare de pe piata, taxeaza cu 1 leu o operatiune de depunere in propriul cont, chiar daca este vorba de cativa lei sau zeci de lei. Pentru depunerile de numerat in conturile altor clienti comisioanele pornesc de la 4 lei si pot ajunge la 20 de lei, in functie de suma.

Mai ales bancile cu retele teritoriale de sute de unitati inregistreaza costuri importante cu transportul si administrarea numerarului. Astfel, BCR si-a infiintat recent o firma specializata in procesarea cash-ului, externalizand operatiunile aferente.

Banca Nationala a redus in aceasta primavara comisioanele percepute bancilor pentru alimentarea cu bancnote si monede, insa reducerea nu se vede si la clienti atat timp cat veniturile din comisioane in general scad abrupt.

Tot din cauza costurilor mari cu transportul si administrarea, bancilor nu le place sa lucreze cu monede, pentru care aplica taxe si mai mari si din aceasta cauza nici nu ajung pe piata, Romania fiind una dintre tarile UE cu cele mai mari probleme atunci cand clientul are de primit rest de la comerciant.