Obligatiunile comune ar putea fi singura solutie pentru criza zonei euro

Autor: Cristina Rosca 21.05.2010

Pentru zona euro exista doar doua posibilitati pentru viitor, potrivit unor investitori: destramarea sau integrarea fiscala. Desi uniunea monetara este pusa in fata unei situatii foarte dificile din cauza celei mai grave crize de la lansarea sa in urma cu 11 ani, prima optiune este eliminata din start de majoritatea politicienilor. Atentia se indreapta astfel catre cea de-a doua.



La o intalnire a ministrilor de finante europeni din aceasta saptamana s-a hotarat ca este esentiala o mai buna coordonare a bugetelor nationale si o monitorizare mai stricta a statelor puternic indatorate, pentru ca zona euro sa supravietuiasca. Multi spun ca acesta este un prim pas simbolic catre o uniune fiscala, scrie Financial Times.

Bancherii sunt atat de increzatori in succesul uniunii fiscale ca se gandesc deja mai departe. Neoficial, unii iau din nou in considerare aparitia obligatiunilor comune emise de zona euro ca entitate, si nu de catre fiecare guvern in parte. Aceasta posibilitate a mai fost analizata in 2008, inainte de colapsul Lehman Brothers, care a spulberat sperantele crearii unui asemenea instrument.

Solutia miraculoasa

Cu toate acestea, atractia persista deoarece un astfel de instrument ar face pietele mai accesibile, ar ajuta la stabilizarea economiilor de pe batranul continent si, cel mai important, ar reduce costurile de finantare, fapt ce s-ar repercuta in mod pozitiv asupra contribuabililor, care ar avea de dus o povara mai usoara.

"Cu un astfel de instrument ai garantia celei mai stabile tari, deoarece obligatiunile comune ar oferi siguranta tarilor mari si stabile si ar ascunde volatilitatea celor slabe. Obligatiunile comune ar ajuta pietele financiare europene, deoarece investitorii le-ar vedea ca un instrument mai sigur de investitii si ar opta pentru el in detrimentul altora", crede Dragos Cabat, analist financiar. "Daca exista un acord intre tari, nu este exclus ca aceste titluri sa fie lansate."

Asemenea obligatiuni ar permite o emisiune de titluri de datorie cu o valoare mult mai mare, ar atrage mai multi investitori internationali si ar face concurenta titlurilor de trezorerie ale Statelor Unite, care sunt in prezent cele mai lichide din lume.

Acestea ar putea, de asemenea, sa ajute euro in lupta cu dolarul ca moneda de rezerva valutara, desi perspectivele ca acest lucru sa se intample sunt indepartate.

Este insa timpuriu sa vorbim despre asta. Zona euro trebuie mai intai sa depaseasca criza datoriilor pentru ca abia apoi sa se poata analiza posibilitatea emiterii de obligatiuni comune ale zonei euro.

Exista sustinere

Jean-Claude Juncker, primul-ministru al statului Luxemburg, si Yves Laterme, primul-ministru belgian, sustin ideea, pe care o considera un pas logic catre dezvoltarea zonei euro.

Asociatia pentru pietele financiare din Europa (AFME) sondeaza, de asemenea, terenul si ii chestioneaza pe investitori in legatura cu perspectivele unui asemenea instrument.

AFME, care reprezinta 197 de institutii financiare de pe continent si care a realizat documente pe baza carora sa se poarte discutii despre avantajele unor obligatiuni comune, este de parere ca o uniune fiscala mai stransa ar alimenta grabirea discutiilor pentru crearea unui instrument de datorie comun pentru toata zona euro.

"Zona euro are doua alegeri, o mai buna cooperare sau destramarea. Pentru multi asta nu inseamna decat un lucru - o mai buna cooperare", afirma Mark Austen, managing director al AFME.

"In acest moment, obligatiunile comune devin un pas logic inainte. Acestea ar avea un impact mult mai mare decat obligatiunile emise de state, si ar fi emise mult mai frecvent."

Austen argumenteaza ca randamentul unei obligatiuni comune ar putea fi inferior celui al bundurilor Germaniei, cea mai mare economie europeana si referinta pentru pietele financiare, datorita lichiditatii superioare si cererii mari de la investitori.

Cum ar fi creata o obligatiune comuna a zonei euro? AFME anunta ca exista mai multe modalitati. Printre acestea se numara o obligatiune emisa de toate cele 16 state ale zonei euro, o obligatiune pentru care nu ar participa economiile mari, precum cele ale Germaniei, Frantei si Italiei, o obligatiune emisa de statele cu rating AAA - Franta, Germania, Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda - sau un titlu la sase luni emis de toate cele 16 state.

Aceasta ar putea, de asemenea, sa fie structurata astfel incat statele membre sa o utilizeze pentru a se imprumuta maximum 60% din PIB-ul lor. Astfel, s-ar evita creditarea excesiva.

Avantajele unei obligatiuni comune: