Carabulea: Nu discut cu maghiarii de la OTP vanzarea actiunilor mele la Carpatica

Autor: Liviu Chiru 20.05.2010

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, cel mai mare actionar individual la Banca Carpatica cu un pachet reprezentand 36% din capital, sustine ca nu discuta cu grupul maghiar OTP Bank vanzarea participatiei sale la banca autohtona.

Surse din piata au declarat anterior pentru ZF ca maghiarii ar fi in negocieri cu Carabulea pentru preluarea unui pachet de actiuni mai mare, care le-ar asigura controlul bancii.

"Precizez faptul ca eu detin 36,45% din actiuni pentru care am calitatea de a decide si pot spune ca in momentul de fata nu sunt in negocieri cu OTP privind vanzarea pachetului detinut", a precizat Carabulea intr-o scrisoare adresata ZF.

In octombrie anul trecut omul de afaceri spunea ca banca si-a atins limitele capacitatii de dezvoltare si cauta un investitor strategic - o banca internationala care sa poata oferi sustinere financiara, dar si know-how. Carpatica a incheiat anul trecut cu active de 857 de milioane de euro (corespunzator unei cote de piata de circa 1%), o retea de peste 200 de unitati si o pierdere neta de 4,5 milioane de euro.

In acest context financiar, banca are nevoie de o noua majorare de capital. Actionarii au aprobat o suplimentare de circa 15 mil. euro, fata de propunerea initiala a managementului de 25 mil. euro. Potrivit unor surse de pe piata, Carabulea a gasit un finantator in Statele Unite de la care ar fi obtinut banii necesari acestei operatiuni.

Tot in toamna trecuta, Carpatica a trecut printr-o schimbare de management, dublata de o reorganizare a structurii organizatorice. Astfel, conducerea executiva a fost clar separata de activitatile de supraveghere. Vechea echipa de conducere executiva a bancii a fost demisa, pe postul de director general fiind adus Nicolae Surdu, care a mai condus in trecut si sucursala locala a Fortis. Carabulea a preluat postul de presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul noii organizari.

Noua echipa de conducere a bugetat pentru anul acesta o crestere cu 12% pe creditare, dar si o pierdere neta de 23 de milioane de euro, din cauza nevoii de a constitui provizioane foarte mari.

Pe primul trimestru banca a avut o pierdere de 14 milioane de euro.