Boc: Salariile si pensiile nu vor mai putea fi platite deloc la sfarsitul anului, daca nu se reduc acum

Autor: Claudia Medrega 20.05.2010

Romania are ca alternative reducerea salariilor si pensiilor sau sistarea platii acestora in decembrie, a explicat ieri premierul Emil Boc, inaintea discutei cu liderii confederatiilor sindicale care a avut loc la Ministerul Finantelor.

"Deciziile sunt foarte grele, iar alternativele sunt foarte putine. Ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Din nefericire criza economica s-a adancit in 2010, ceea ce ne determina sa luam masuri aspre, dure, pentru a putea plati pensiile si salariile. Alternativele pe care le are Romania sunt plata salariilor si pensiilor, chiar mai reduse, sau din decembrie sa nu mai platim deloc", a spus premierul.

La discutiile care au durat circa trei ore au mai participat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul muncii, Mihai Seitan, in opinia carora scrisoarea de intentie nu va fi modificata, pentru ca un astfel de demers ar fi o eroare.

In timp ce reprezentantii Executivului par sa ramana pe pozitii, sustinand in continuare reducerea generalizata a salariilor cu 25% si a pensiilor cu 10%, sindicatele au amenintat la mitingul de miercuri cu greva generala.

Premierul a spus ca miercurea viitoare Guvernul va aproba scrisoarea de intentie catre FMI, urmand ca imediat sa-si asume raspunderea in Parlament pe un proiect de lege care sa puna in aplicare masurile.

Pana atunci vor continua discutiile cu sindicatele, patronatele si partidele politice, dupa cum a dat asigurari premierul. "Dialogul social nu se va opri niciodata, ci va continua."

Guvernul intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fi discutat mai intai in coalitie si ulterior aprobat de Executiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor "aplicabil din iunie". Liderii PSD si PNL au anuntat ca o posibila asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.

Tot ieri, dar la Palatul Cotroceni, presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit cu liderii partidelor si grupurilor parlamentare din coalitia de guvernare, respectiv PDL, UDMR, minoritati si independenti.

Discutiile s-au axat pe scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei catre Fondul Monetar International si pe evolutia economica in plan european.

"Seful statului a adresat reprezentantilor coalitiei de guvernare solicitarea de a asigura transparenta in ceea ce priveste cheltuielile salariale din sectorul public.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a solicitat Guvernului sa dea dovada de maxima deschidere fata de sindicate si partidele politice din opozitie, printr-o informare constanta asupra masurilor care vor fi luate de catre Guvern", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.