Legea lustratiei nu este chiar degeaba, efectele ei majore vor fi la nivel local

Autor: Iulian Anghel 20.05.2010

Cei care au astazi mai putin de 39 de ani si detin demnitati in stat nu vor fi atinsi de legea lustratiei, adoptata miercuri, intrucat nu intra sub incidenta actului normativ persoanele care, in momentul in care au detinut functii in fostul partid comunist sau in UTC, aveau sub 18 ani.

Ceilalti, cati or mai fi, va trebui sa stea pe margine cinci ani, daca au demnitati publice. Fostul ministru de externe, Razvan Ungureanu, actualul sef al SIE, poate sa stea linistit asadar. Avea 16 ani cand a ajuns membru supleant al UTC si, dupa cum o spune, a detinut-o pana in clasa a 12-a. Daca ar fi avut aceasta functie dupa 18 ani, ar fi trebuit sa plece din fruntea SIE si sa nu mai aiba acces la functii publice cinci ani.

Actualul sef al Guvernului, Emil Boc, este si el calm. Dintr-o varianta mai veche a proiectului au fost eliminati de pe lista celor care ar fi urmat sa intre sub incidenta legii cei care au detinut functii de conducere in UASCR (studentii comunisti). Au scapat prin aceasta eliminare nu doar Boc, ci si eurodeputatul Adrian Severin sau fostii ministri Ioan Rus si George Copos (care nu mai sunt in politica oricum).

Multi altii, care au avut functii in Partidul Comunist si detin si acum functii obtinute in urma alegerilor, vor avea momente de liniste pana la finele mandatului, intrucat lustratia intervine, in cazul lor, dupa acest termen. Este cazul deputatului Viorel Hrebenciuc, a senatorului Serban Mihailescu, care au avut functii in PCR, sau a senatorului Dan Voiculescu (colaborare cu Securitatea). Hrebenciuc spune insa ca este linistit pentru ca nu a fost platit de PCR, intrucat legea ii pedepseste doar pe aceia care au fost retribuiti de partid. Alti intre cei care ar fi urmat sa intre sub incidenta legii, precum Ion Iliescu, fostii ministri Vasile Dancu sau Octav Cozmanca nu mai pot fi atinsi de lustratie pentru ca nu mai au demnitati publice.

Pe cine mai atinge legea lustratiei adoptata miercuri?

Bogdan Niculescu-Duvaz spune ca pe nimeni si oricum PSD va ataca la Curtea Constitutionala legea. Fostul consilier al lui Traian Basescu, actualmente europarlamentar, Cristian Preda, este si el sceptic si afirma amuzat ca legea il lustreaza pe Ion Iliescu care oricum nu mai e in politica.

De cealalta parte exista insa optimism. Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, institutie care a militat de 20 de ani pentru aceasta lege, spune ca adoptarea ei este un moment istoric, pentru ca reprezinta despartirea de comunism.

Macelul va fi la nivel local

Chiar adoptata cu o intarziere de 20 de ani, legea ar putea inca oferi surprize, daca nu neaparat la nivel central, macar la nivel local, pentru ca actul normativ nu-i priveste doar pe care au activat la centrul Partidului Comunist sau al UTC, cei care au fost securisti sau informatori, ci si pe cei care au fost la varful Partidului Comunist in judete sau raioane.

Concret, vreme de cinci ani acestia nu vor mai avea dreptul sa detina demnitati in stat, la nivel local sau central. Lista celor vizati este lunga, ea ii cuprinde pe cei care au ocupat functii politice de conducere retribuite in PCR si UTC.

Insa nu doar cei cu functii politice vor fi penalizati. Vin la rand sub incidenta legii cei care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat si al Consiliului de Ministri, fostii secretari, prim-secretari sau cei care au exercitat functii de activist in cadrul aparatului de propaganda sau care au detinut calitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare romanesti din strainatate. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care au ocupat functiile de comandant, inspector-sef sau inspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii din centrele de detentie politica, secretarii de partid.

Este greu de stiut cati vor iesi in final la numar dintre cei de mai sus.

Cel putin dintr-un studiu reiese insa, ca la nivel local, va fi prapad. Studiul l-a facut chiar PSD.

Potrivit unei simulari, circa 70% din consilierii locali ai partidului ar putea cadea sub incidenta legii lustratiei. Daca asa stau lucrurile in cazul social-democratilor, de ce nu ar sta ele la fel in cazul celorlalte partide?

Cine vor fi lustrati

Cei care inainte de 1989 au fost in urmatoarea situatie: