Exclusiv online: Au inceput scaderile pe Bursa. Va termina BET-ul pe crestere in 2010?

Autor: Vlad Anastasiu 21.05.2010

Indicele BET se pastreaza in continuare pe plus, la un avans de 8% fata decembrie 2009, in timp ce indicele societatilor financiare BET-FI, a coborat cu aproape 6% fata de ultima cotatie din 2009. Brokerii au inceput deja sa vorbeasca despre o confirmare a trendului descendent pe bursa, confirmat intr-o prima faza de scaderile SIF-urilor, si nici pentru sfarsitul acestui an, pronosticurile nu par favorabile. Va termina BET-ul pe crestere in 2010?

"Nu sunt foarte convins la evenimentele care se intampla astazi ca BET-ul va reusi sa inchida pe plus. Cu toate acestea, se intampla mult prea multe lucruri si mult prea repede, cu impact asupra bursei pentru a ma hazarda sa fac o predictie. Fundamental n-ar ", a apreciat Valerian Ionescu, directorul de tranzactionare din cadrul BCR.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat cea mai mare scadere de la inceputul anului dintre emitentii cuprinsi in BET, de aproape 27% fata de cotatia din decembrie 2009.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere de la inceputul anului au consemnat-o actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 17% fata de referinta din decembrie anul trecut.

"In teorie, analistii sunt de parere ca in trimestrul trei si patru am putea reveni pe crestere economica, ceea ce ar sustine evolutia bursiera pe plus. Daca evenimentele interne continua in forma actuala, este foarte posibil sa asistam la o decuplare de pietele externe, in situatia in care acestea revin pe plus. In cazul in care si acestea continua evolutia in scadere, pe piata locala o sa asistam la o accentuare a corectiilor", a mai spus Ionescu.
In ultima perioada, principalele piete externe au evoluat in scadere, in special bursele europene pe fondul situatiei tensionate din Grecia, dar si pe piata americana, corectiile in acest caz, fiind conduse de companiile din sectorul financiar.
"Sunt sanse mult mai mari sa nu mergem in sus", a incheiat Ionescu.