SIF-urile s-ar putea opri la pragul de 20.000 de puncte, cred brokerii

Autor: Vlad Anastasiu 23.05.2010

Brokerii se asteapta pentru aceasta saptamana la o stabilizare pe societatile financiare, dupa ce SIF-urile au pierdut saptamana trecuta peste 17% si au trecut pe pierdere fata de nivelul din decembrie 2009. Totusi pe fondul unor posibile accentuari ale corectiilor principalelor piete externe, acestia nu exclud ca societatile financiare sa coboare pana la urmatorul prag suport de 15.000 de puncte, ceea ce ar insemna o corectie de inca 25% pe SIF-uri.

"Cred ca in perioada urmatoare societatile financiare vor rezista la nivelul suport de 20.000 de puncte si ma astept mai degraba la o stabilizare pe aceste titluri. Corectiile din sedintele anterioare au fost destul de accentuate, ceea ce a dus la o diminuare a tensiunii la vanzare. Este posibil sa asistam la o consolidare pe societatile financiare", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Piraeus Securities.

SIF-urile au pierdut in sedinta de vineri peste 7% la nivelul indicelui BET-FI, care a coborat la nivelul de 20.900 de puncte. Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost inregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 7,7%. In top au urmat scaderile SIF Oltenia (SIF5), de peste 7,6%, pe un rulaj de peste 4 mil. euro, cel mai mare din piata si de aceasta data. Cea mai mica corectie la categoria SIF-uri a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 6,2% fata de referinta. Cu toate acestea, titlurile SIF Transilvania au cea mai mare corectie de la inceputul anului de la aceasta categorie, de peste 22%.

"Erau asteptate corectii in piata, dar scaderile de amploare pe SIF-uri cred ca au surprins intr-o oarecare masura. Faptul ca SIF-urile sunt cele mai lichide titluri din piata a amplificat corectia, pentru ca investitorii au realizat mai usor exituri pe aceste actiuni. In plus, lipsa stirilor referitoare la majorarea pragului de detinere a contribuit la amplificarea corectiilor", a adaugat Avram.

Si titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat corectii ceva mai accentuate in sedinta de vineri, de 3,7% si respectiv 5,7% fata de referinta, in timp ce actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK) au coborat cu aproape 4,5% fata de cotatia de joi.

Indicele BET a pierdut vineri 3,8% fata de referinta, dar inca se pastreaza pe plus comparativ cu nivelul din decembrie 2009, cu un avans de aproape 5%. Indicele energetic BET-NG a coborat vineri cu 2,9% fata de referinta. Corectia de vineri pe indicele energetic a fost data in principal de scaderea titlurilor OMV Petrom (SNP), de 3,2%.

"In continuare vom vedea o volatilitate mare in piata, iar amplitudinea cu care indicii variaza denota si un sentiment de panica printre investitori. Temerile s-au mutat catre sectorul de stat acum, in conditiile in care rezultatele financiare raportate dinspre sectorul bancar la nivel international arata mult mai bine decat acum doi ani. Pentru piata locala nu cred ca raman alti factori majori de influenta decat pietele internationale", a incheiat Avram.

Principalii indici bursieri europeni au inregistrat, de asemenea, corectii in luna mai, dar mult mai reduse decat indicii locali, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele francez CAC 40, care de la inceputul lunii a pierdut 5,2%.

De urmarit astazi