Ministerul Mediului cere Azomures sa faca investitii de 136 mil. $

Autor: Vlad Anastasiu 23.05.2010

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures (AZO) din Targu-Mures, controlat de cinci oameni de afaceri turci prin intermediul firmei americane Eurofert Investments, va investii in urmatorii cinci ani peste 130 mil. dolari (108,7 mil. euro) in instalati de mediu. Anuntul a fost facut de ministrul mediului si padurilor Lazlo Borbely, dupa ce acesta a incheiat o intrevedere vineri cu conducerea companiei. De la privatizare, in 1998, si pana in prezent, compania a realizat investitii de circa 65 mil. dolari. Investitiile de mediu vor fi derulate de companie in doua etape, prima faza urmand sa fie incheiata in 2011.

"Este vorba de finalizarea seriei de discutii incepute inca din luna februarie. Am convenit ca se impune realizarea unui plan pe termen scurt si unul pe termen mediu in ceea ce priveste retehnologizarea combinatului. Planul pe termen scurt, pana la finele anului 2011, presupune o investitie in valoare de 20 de milioane de dolari, prin care se vor reduce drastic emisiile de amoniac si pulbere", a declarat Borbely.

Cererile din partea autoritatilor vin in contextul in care statul a ajutat companiile din industria chimica aprovizionandu-le cu gaze din productia interna in ultimul an, ceea ce le-a permis sa realizeze profituri importante.

Azomures a raportat un castig net pe primele trei luni din 2010 de 22,6 mil. lei (5,6 mil. euro), rezultat care intrece de peste doua ori profitul obtinut de companie pe tot anul precedent, care s-a cifrat la numai 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro) si de 11 ori castigul din perioada similara a anului 2009.

Investitiile in retehnologizarea instalatiilor de mediu vin dupa ce compania a fost amendata anul trecut cu 150.000 de lei (35.000 de euro) de Garda de Mediu pentru depasiri ale concentratiei de amoniac in aer.

Totodata ministrul a mai precizat ca pana la sfarsitul lunii septembrie reprezentantii Azomures vor monta doua analizoare automate accesibile online prin care locuitorii din Targu-Mures si din imprejurimi vor putea sa urmareasca in permanenta valoarea emisiilor de amoniac si pulberi in atmosfera.