Banca a lui Dumnezeu, nationalizata de Spania. Statul intervine cu 550 milioane euro pentru a salva CajaSur de la faliment

Ziarul Financiar 23.05.2010

Banca centrala a Spaniei a anuntat ca preia controlul asupra CajaSur, o banca de economii grevata de credite imobiliare neperformante, dupa ce planul de a o fuziona cu o alta banca de economii a esuat, informeaza Business Magazin.

Fondul de Restructurare Controlata a Bancilor (FROB) va injecta imediat 550 de milioane de euro in CajaSur, banca detinuta de Biserica Catolica, pentru ca aceasta sa poata indeplini cerintele minime de solvabilitate, urmand ca banca sa fie vanduta celui mai bun ofertant, fie el o alta banca de economii, o banca spaniola sau una straina.

CajaSur, cu sediul in Cordoba si 474 de sucursale in special in sudul Spaniei, reprezinta circa 0,6% din activele sistemului financiar spaniol, care nu va fi afectat in nici un fel de decizia de nationalizare, a afirmat banca centrala.

Banca Spaniei a intervenit dupa ce conducerea CajaSur a respuns fuziunea cu Unicaja din Malaga, o alta banca de economii. Fuziunea intre Cajasur, institutie controlata de Biserica Catolica, si Unicaja ar fi dat nastere celei de a sasea banci de economii din tara in functie de active, si ar fi urmat dupa fuziunea intre Unicaja si Caja Jaen, perfectata vara trecuta.

Mai multe despre salvarea bancii CajaSur cititi pe www.businessmagazin.ro.