Finala Champions League: 90 de minute de fotbal valoreaza 350 mil. euro

Autor: Alexandru Matei 24.05.2010

Finala Champions League de la Madrid a dovedit inca o data ca fotbalul este o afacere de succes. Meciul, care a adus la start echipe ce la inceputul competitiei erau cotate cu sanse mici de a ajunge in ultimul act, a fost o afacere de 351,5 milioane de euro, acesta fiind impactul pe care meciul dintre Bayern München si Inter Milano l-a avut asupra economiei europene, scrie presa straina.

Finala de anul trecut dintre Manchester United si Barcelona a generat venituri de 313 milioane de euro. Numai capitala Spaniei a avut de castigat de pe urma meciului de sambata, incheiat cu victoria italienilor cu scorul de 2-0, 50 mil. euro, aici intrand cheltuielile pe care fanii le-au facut in interiorul stadionului Santiago Bernabeu, in barurile, hotelurile, magazinele sau in casele de pariuri din Madrid.

Performanta europeana va aduce echipei milaneze circa 120 mil. euro, iar nemtilor 70 mil. euro, conform calculelor facute de Mastercard. Parcursul in Champions League baga in conturile clubului italian aproape 35 mil. euro. Unirea Urziceni, singura echipa romaneasca ce a ajuns anul acesta in Champions League, a castigat in faza grupelor 9,5 mil. euro.

Daca in anii anteriori, jucatorii erau in prim-plan, la editia din acest an reflectoarele au stat indreptate spre antrenorul lui Inter Jose Mourinho, care a castigat in acest sezon 11 mil. euro, mai mult decat orice jucator al sau.

Trofeul a fost disputat de doua dintre cele mai valoroase echipe din Europa, lotul Interului fiind evaluat la 361,75 milioane de euro de catre site-ul transfermarkt.de. Bayern a mers la Madrid cu jucatori in valoare de 259,85 mil. euro. Daca valoarea lotului ar fi fost criteriul de calificare, finala s-ar fi desfasurat intre doua echipe spaniole, iar titlul european ar fi mers la Barcelona, cu un lot in valoare de 507 milioane de euro. Cea de-a doua finalista ar fi fost Real Madrid (444 de milioane de euro).

Din punct de vedere al veniturilor, nemtii au stat mult mai bine decat italienii, Bayern incasand in sezonul trecut 289,5 milioane de euro. Inter a avut venituri de 196,5 milioane de euro.

Cele doua echipe au cheltuit in ultimii trei ani pentru achizitiile de jucatori 159,6 milioane de euro (Bayern), respectiv 189,4 milioane de euro (Inter). Aceasta suma este mai mica decat cele 250 de milioane de euro pe care Real Madrid le-a cheltuit intr-o vara.

Samuel Eto'o a fost cel mai valoros jucator ce a jucat finala, el fiind evaluat la 40 de milioane de euro, in timp ce Diego Milito, marcatorul celor doua goluri care a dus trofeul european la Milano, valora inaintea finalei 28 de milioane de euro.