Dobanzile cheie Libor si Euribor cresc din nou din cauza tensiunilor de pe piete

Autor: Cristina Rosca 24.05.2010

Aprobarea proiectului de reforma a sistemului financiar din Statele Unite si criza datoriilor din zona euro vor continua sa majoreze Libor si Euribor, dobanzi-cheie de pe pietele de capital, care afecteaza consumatorii si companiile, semn al tensiunilor din sistemul bancar si al temerilor privind economia mondiala, scrie Financial Times.

Bancherii avertizeaza ca Libor (London Interbank Offered Rates), rata dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele, va creste puternic in urmatoarele saptamani si chiar luni.

Potrivit lor, Libor la trei luni, rata dobanzii de referinta care a servit drept barometru in timpul crizei financiare din 2008, s-ar putea majora cu un punct procentual in urmatoarele luni. Citigroup anunta ca Libor, care la sfarsitul saptamanii trecute ajunsese la 0,497% - maximul dupa iulie anul trecut -, va mai creste cu 1-1,5%. Evolutia cotatiei Libor influenteaza direct creditele contractate in dolari americani cu dobanda variabila.

"Ne asteptam ca Libor la trei luni sa creasca cu 60 de puncte de baza in urmatoarea saptamana sau in urmatoarele doua saptamani ", crede Joe Abate, analist valutar la Barclays Capital.

Euribor evolueaza in tandem cu Libor

Dobanda Euribor pentru imprumuturile pe trei luni, principala unitate de masura a dobanzilor pentru creditele interbancare exprimate in euro si un indicator al disponibilitatii bancilor de a se imprumuta reciproc, a avut o evolutie similara cu cea a Libor, astfel saptamana trecuta a crescut constant de la 0,685% la 0,695%.

Euribor urca la inceputul lui octombrie 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, la 5,345%, maximul ultimilor 14 ani, pe fondul crizei.

Desi tensiunile de pe piete nu sunt nici pe departe la fel de puternice ca in punctul culminant al crizei financiare - Libor a crescut la 5,725% in septembrie 2007 -, actualul trend ascendent este un motiv de ingrijorare.

Saptamana trecuta, pietele financiare au fost puternic tulburate de decizia unilaterala a Germaniei de a interzice naked short selling (vanzari in lipsa, fara acoperire in active), masura vazuta de investitori ca fiind contraproductiva. State precum Franta si Germania au anuntat ca nu vor pasi pe urmele Germaniei. "Politicienii din diferite tari au viziuni si prioritati diferite", a spus Jamie Stuttard, seful diviziei de venituri fixe pe Europa si Marea Britanie la Schroder Investment Management din Londra. "Este evident si inevitabil sa se vorbeasca pe mai multe voci."

Daca pietele se tem, ratele dobanzii o iau in sus

Din februarie pana in prezent Libor in dolari la trei luni aproape s-a dublat. Libor s-a majorat pe fondul temerilor legate de calitatea garantiilor oferite de banci in timpul crizei datoriilor din zona euro.

Neela Gollapudi, analist la Citigroup Global Market din New York, crede ca rata ar putea atinge 1,5% "in urmatoarele luni", dupa ce senatul american a aprobat proiectul de lege privind reformarea sistemului financiar. Odata cu promulgarea legii ar putea aparea incertitudini privind modul in care bancile se vor finanta.

"Observam o tot mai mare aversiune fata de risc, precum si o diferentiere a aversiunii fata de risc in functie de clasa activelor", a spus Peter Chatwell, strateg pe dobanda la Credit Agricole Corporate and Investment Bank din Londra. "Temerile privind riscul contractual trimite ratele dobanzii in sus pe piata interbancara."

Rata Euribor este stabilita zilnic de Federatia Bancara Europeana (FBE). Libor este calculata de asociatia britanica a bancherilor.

Obligatiunile, o piata aproape moarta

Obligatiunile emise de companii sau de state nu mai au cautare in Europa, din cauza temerilor legate de criza datoriilor publice din zona euro si din cauza raspunsului politic necoordonat oferit de state in fata celei mai grave crize a uniunii economice si monetare de la lansarea sa in urma cu 11 ani, scrie Financial Times. Valoarea emisiunilor noi realizate de companii si banci a scazut la 1,1 mld. dolari saptamana trecuta, cea mai redusa valoare din ultimul an, potrivit Dealogic. Piata s-a inchis efectiv dupa ce Germania i-a speriat pe investitori cu decizia sa de a interzice emisiunile de obligatiuni realizate de investitorii, care nu le detin efectiv, operatiune cunoscuta ca naked short selling. La nivel mondial, emisiunile realizate de companii si banci au avut o valoare de 16,8 mld. dolari, cea mai slaba luna din ultimul an.Obligatiunile, o piata aproape moarta