Producatorul de cablaje Alcoa a renuntat la trei fabrici cu 5.000 de angajati. Leoni, Kromberg & Schubert si SEWS preiau operatiunile

Autor: Alexandru Anghel 24.05.2010

Producatorii de cablaje auto Leoni, Kromberg & Schubert si SEWS au preluat cele trei fabrici locale ale companiei americane Alcoa, care a renuntat in Romania la un business de peste 30 de milioane de euro si aproape 5.000 de angajati la nivelul anului 2008.

Alcoa, care si-a inceput activitatea de productie in Romania in 2001 prin constructia unei fabrici in localitatea aradeana Nadab, a vandut in cursul anului trecut activitatea de productie de cablaje auto la nivel international catre fondul de investitii american Platinum Equity, la numai cateva luni dupa ce anuntase ca are in plan transferul productiei unor componente dintr-o fabrica din Cehia, care se inchide, la unitatile romanesti.

Divizia vanduta catre Platinum Equity avea operatiuni in 13 tari si angaja 17.500 de oameni.

Platinum Equity, care detine companii din sectorul industrial, logistic, IT, telecom, media si real estate, a vandut apoi fabricile din Nadab (Arad), Caransebes (Caras Severin), si Beius (Bihor) catre trei actori importanti din sectorul cablajelor, tranzactiile fiind finalizate recent. Astfel, producatorul de componente german Kromberg & Schubert a preluat cea mai mare unitate de productie detinuta anterior de Alcoa, cea de la Nadab.

"Noi am preluat fabrica cu toate mijloacele si angajatii, iar acum mai trebuie eficientizate activitatile. Valoarea tranzactiei este confidentiala, dar in aceste cazuri contractul, comanda de lucru, poate fi mai scump decat fabrica in sine", a declarat Ovidiu Rosiu, directorul general al Kromberg & Schubert Timisoara.

Timisoara, un oras prea scump

Kromberg & Schubert activeaza in Romania din anul 2000, cand a inaugurat fabrica din Timisoara, investind apoi in 2005 intr-o a doua unitate de productie la Medias si un centru de cercetare la Sibiu. Impreuna cele doua fabrici generau afaceri de 47 de milioane de euro si angajau mai mult de 5.000 de oameni, potrivit rezultatelor din 2008.

"Din cauza crizei am avut de taiat, pentru ca daca clientii nostri au scazut, asa am facut si noi. Am ajuns acum la 1.600 de oameni de la 3.000 in fabrica din Timisoara. Acum insa se pare ca vin comenzi", a spus Rosiu.

De ce a cumparat insa Kromberg & Schubert fabrica Alcoa, in conditiile in care activitatea generala este mai redusa decat in anii anteriori?

"La Nadab se fabrica un produs nou, exista un contract de furnizare nou, iar costurile sunt mai scazute. Timisoara a devenit un oras scump", a spus Rosiu. Si Leoni AG, unul dintre cei mai mari actori din industria de componente auto din Romania, a preluat la inceputul lunii mai 2010 o fabrica a Alcoa, cea de la Beius. Leoni are deja fabrici in Arad, Bistrita, Pitesti si afaceri de peste 200 de milioane de euro in Romania. Fabrica din Beius, construita in 2006, are 375 de angajati si va genera afaceri de 5 milioane de euro anual, potrivit reprezentantilor companiei.

"Preluarea are un caracter confidential si nu putem divulga valoarea tranzactiei. In orice caz, noi estimam ca vanzarile noului nostru business vor trece de 5 milioane de euro pe an", a declarat Sven Schmidt, director de comunicare al Leoni AG.

SEWS, noul proprietar al fabricii din Caransebes

Cea de-a treia fabrica a Alcoa, construita in 2003 in Caransebes, a fost preluata, potrivit unor surse din piata, de catre compania Sumitomo Electric Wiring Systems.

SEWS, care detine in prezent fabrici in Deva, Orastie, Alba Iulia si Brad, estima anul trecut scaderi de 20% ale businessului, la circa 105 milioane de euro, si urmarea transferul unor contracte de la o fabrica din Polonia in Romania.

In 2010 SEWS a revenit la strategia de extindere prin inaugurarea unui nou punct de lucru in Brad, unde are 200 de angajati, si prin preluarea fabricii Alcoa Caransebes. Reprezentantii SEWS nu au putut fi contactati pentru detalii cu privire la tranzactie.