Al doilea an consecutiv de pierdere la BCR Asigurari: - 13 mil. euro

Autor: Angela Placinta 24.05.2010

BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piata locala de profil, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 55,5 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), de aproape zece ori mai mare decat cea inregistrata in 2008, potrivit raportului anual publicat de companie.

Astfel, veniturile totale ale asiguratorului controlat de austriecii de la Vienna Insurance Group au fost de 778,3 milioane de lei (184 mil. euro), in timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 833,8 milioane de lei (197 mil. euro).

Compania a trecut astfel prin al doilea an consecutiv de pierdere, in conditiile in care inainte de 2008 a avut ani cu profit.

In 2009 BCR Asigurari a inregistrat venituri din prime de asigurare in valoare de 594,1 milioane de lei (140,8 mil. euro), in crestere cu 7%, in timp ce veniturile din activitatea de reasigurare au fost de 108 milioane de lei.

Despagubirile platite de BCR Asigurari s-au ridicat la 387,6 milioane de lei. Compania si-a majorat recent capitalul social cu suma de 12 milioane de euro, putin sub suma decisa la inceputul anului de actionari, de 13 milioane de euro.

Pentru 2010 asiguratorul si-a propus o majorare de 9% a veniturilor din prime si mentinerea printre primii cinci asiguratori de pe piata locala. Compania vinde numai polite de asigurari generale.

"In 2010 BCR Asigurari are ca principale obiective - in conditiile de diminuare a efectelor crizei si a unei posibile relansari a economiei - cresterea productivitatii retelei proprii care sa conduca la o crestere de 9% (a veniturilor din prime - n. red.) fata de 2009 si obtinerea rezultatului financiar previzionat", se arata in raportul anual. BCR Asigurari este condusa de Mihai Tecau, care ocupa pozitia de presedinte al directoratului. La sfarsitul anului trecut compania avea un grad de solvabilitate de 1,03 si un coeficient de lichiditate de 1,15.

Acesti doi indicatori arata capacitatea companiei de a face fata obligatiilor fata de terti, in special platii de daune catre asigurati. Valoarea minima stabilita de legislatia in vigoare pentru acesti doi indicatori este 1.

Tine banii in depozite si obligatiuni

Potrivit raportului anual, BCR Asigurari a investit anul trecut cea mai mare parte din bani in depozite bancare si titluri cu venit fix. Astfel, dintr-un total de investitii financiare de 238,8 milioane de lei, depozitele reprezentau 96,3 milioane de lei, iar obligatiunile cotate si alte titluri cu venit fix - 79,1 milioane de lei.

"Societatea investeste cu precadere in depozite la diverse institutii financiare, in obligatiuni si titluri de stat, deci are o politica prudenta de investitii. In anul 2009 se observa o capacitate scazuta in a reinnoi depozitele sau a efectua noi investitii, fapt datorat in principal volumului important de plati in ceea ce priveste programul de reasigurare", se mai spune in raportul pe 2009 al companiei.

Investitiile in terenuri si constructii au fost anul trecut de 48 de milioane de lei, iar cele in actiuni listate - de 5,6 milioane de lei.

BCR Asigurari este una dintre cele mai mari companii de pe piata de profil, achizitionata de Vienna Insurance Group in 2008, impreuna cu BCR Asigurari de Viata, valoarea totala a tranzactiei fiind de 244 de milioane de euro. Vanzatorul a fost grupul austriac Erste, proprietarul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala. Vienna Insurance Group mai detine asiguratorii Omniasig si Asirom si este cel mai mare jucator de pe piata romaneasca de profil.