300.000 de euro de la UE pentru o tipografie

Autor: Adriana Rosoga 24.05.2010

Tipografia Arta Tipografie din Cluj-Napoca a castigat o finantare europeana de peste 350.000 de euro necesara pentru achizitionarea de echipamente de finisare si legatorii si relocarea firmei intr-un nou spatiu de productie.

"Am aflat despre posibilitatea de a obtine fonduri europene de la oficiul teritorial al Agentiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri din Cluj-Napoca si am luat legatura cu o firma de consultanta. Proiectul a fost depus in 2008, iar anul trecut in septembrie am semnat contractul cu ministerul pentru IMM", spune Adrian Campean, administratorul Arta Tipografie.

Proiectul "Tiparul la rang de arta", care a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 920.000 si 5.560.000 de lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii" va fi implementat in trei etape pe o perioada de un an. "In prima etapa vom achizitiona o cladire si o parte din echipamente, in a doua etapa vom moderniza constructia si vom achizitiona a doua parte din echipamente, iar ultimul pas va consta tot in achizitia de echipamente si softuri."

Valoarea totala a proiectului pe care compania a estimat-o in momentul in care a realizat dosarul de finantare era de circa 600.000 de euro. "Pentru ca a durat destul de mult pana in momentul in care s-a semnat contractul, euro a crescut, materialele de constructie sunt mai scumpe, vom plati mai mult decat calculasem initial. In prima etapa vom cheltui circa o treime din valoarea totala a proiectului."

Pentru partea de cofinantare, firma a obtinut un credit bancar. "Discutiile cu banca pentru obtinerea finantarii au durat din iunie pana in decembrie anul trecut. La finalizarea proiectului vom creste capacitatea de productie, calitatea produselor si viteza de productie." Proiectul presupune crearea a patru locuri de munca pe langa cele 16 pe care compania le are.

Cine ia banii:

Compania: Arta Tipografie din Cluj-Napoca

Obiect de activitate: tipografie

Proiectul: "Tiparul la rang de arta"

Valoarea totala a proiectului: 500.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 350.000 de euro