Cu active de 2,5 mld. lei, castigurile celor mai mari manageri de fonduri de-abia trec de cateva milioane

Autor: Roxana Daniela Pricop 24.05.2010

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale, Erste Asset Management, cu active in portofoliu de 1,5 miliarde de lei, a incheiat anul trecut cu un profit de 0,2 milioane de lei, in timp ce al doilea clasat, Raiffeisen Asset Management, care administreaza peste un miliard de lei, a castigat 2,2 milioane de lei in 2009.

Anul 2009 a insemnat revenirea pe profit si cresterea consistenta a afacerilor pentru cei doi administratori de fonduri, ambii controlati de grupuri financiare originare din Austria - Erste si Raiffeisen.

Cresterea de peste zece ori a activelor in administrare pana la un total de 1,07 mld. lei la finele anului 2009 a propulsat Raiffeisen Asset Management pe pozitia secunda in clasamentul celor mai mari administratori si i-a adus un profit de 2,2 mil. lei, precum si o triplare a afacerilor pana la 10 mil. lei anul trecut. Anul 2008 a fost incheiat de administrator cu o pierdere de aproximativ 200.000 de lei si afaceri de 3,5 mil. lei. Numarul de angajati ai RAM a crescut in 2009 cu cinci pana la 21.

"Desi este la inceput, industria locala a administrarii de active prezinta o rata de rentabilitate per angajat mai ridicata decat in alte segmente ale serviciilor financiare.

Comparand cu situatia din Europa Occidentala unde pana la 30% din activele financiare ale unei familii sunt plasate in fonduri de investitii, iar in Romania, doar 2%, putem evidentia potentialul ridicat de crestere pe care il are piata locala si implicit estima o crestere a profitabilitatii odata cu avansul activelor", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management.

Pentru liderul industriei - societatea Erste Asset Management, care a inregistrat o crestere de cinci ori a activelor in 2009 pana la peste 1,5 mld.lei, investitiile in infrastructura IT, promovare si distributie au tras in jos profitul pana la o valoare de 230.000 de lei, in timp ce cifra de afaceri s-a triplat pana la 9 mil. lei.

In 2008, administratorul a inregistrat o pierdere neta de peste 3,1 mil. lei. Pe parcursul anului trecut, administratorul a mai angajat noua persoane, pana la un total de 13 angajati.

"Anul 2009 a insemnat un an de investitii de ale caror efecte speram sa profitam in 2010. Inca din 2008 am inceput sa investim puternic in dezvoltarea infrastructurii informationale, precum si in partea motivationala a retelei de distributie si in marketing", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management.

Comisionul de administrare, ce poate atinge valori anuale cuprinse intre 1,5% din active in cazul fondurilor monetare si pana la 4% din active in cazul fondurilor de actiuni, reprezinta principala sursa de venituri pentru managerii de fonduri mutuale. Fondurile monetare si de obligatiuni, care au atras cumulat peste 2 mld. lei de la investitori anul trecut, au fost principalii contributori la veniturile celor doi administratori.

Desi au si fonduri de actiuni si diversificate in portofoliu, unde comisioanele de administrare percepute pot atinge valori de doua ori mai mari decat cele aplicate activelor fondurilor monetare, cei doi administratori nu au mizat pe aceste doua categorii de fonduri in 2009.

Planurile pentru 2010 ale celor doi administratori au in vedere continuarea avansului, Erste AM estimand ca va atinge primul miliard de dolari in active, in timp ce Raiffeisen AM a fixat tinta la 400 de milioane de euro. In prezent, Erste AM gestioneaza active nete in valoare de 2 mld. lei (597 de milioane de dolari), in timp ce activele celor sapte fonduri mutuale administrate de Raiffeisen AM sunt in valoare de 1,5 mld. lei (361 mil. euro). Din portofoliul Raiffeisen mai face parte un fond inchis de investitii - Strategii Valutare, cu active de 40,5 mil. lei (10 mil. euro) si un fond de pensii facultative - Acumulare, cu active de 13,6 milioane de lei (3,2 mil. euro).

"Pentru 2010, mizam pe atingerea primului miliard de dolari in active, pentru ca in 2011 sa atingem pragul de un miliard de euro", a conchis Neacsu de la Erste AM, care gestioneaza un portofoliu compus din cinci fonduri mutuale.