Basescu si guvernul trebuie sa faca fata asaltului sindicatelor in fata planului de restructurare

Autor: Doina Anghel 24.05.2010

Romania a trecut prin ultimul weekend de liniste inaintea tavalugului din sedinta de guvern de miercuri, cand premierul Emil Boc va anunta reducerea drastica a veniturilor pentru bugetari si pentru pensionari de la 1 iunie.



Romania trebuie sa ia masuri radicale pentru a reduce deficitul bugetar de la 7,9% la 6,8% pana la finele anului, pentru a primi restul transelor din acordul cu FMI, iar masurile pe care Guvernul le va lua miercuri, asa cum se vede intr-un proiect de ordonanta de urgenta care a ajuns ieri la sindicate, vor aduce economii de 10 mld. lei (2,5 mld. euro) pana la finele anului.

Este greu insa de crezut ca aceste masuri vor trece in liniste, sindicalistii anuntand deja ca vor intra in greva generala pana la finele lunii, urmand ca activitatea celor mai multe din institutiile de stat, inclusiv transporturile, sa fie paralizata. Patronatele refuza sa ia partea Guvernului, desi sunt de acord cu mare parte a masurilor de austeritate, pentru ca se tem de reactia sindicalistilor.

O reuniune a Consiliului Economic si Social pe tema acordului cu FMI, care era asteptata astazi, nu va mai avea loc, a explicat presedintele acestui for Florian Costache, dupa ce saptamana trecuta a trimis la Guvern un aviz "neutru" la planul de austeritate al Guvernului, votat favorabil de reprezentantii Executivului, respins de sindicate si la care patronatele s-au abtinut.

Astazi, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu se va intalni cu parlamentarii din partidele de guvernare pentru o ultima serie de consultari inaintea sedintei de guvern. Liderul UDMR Marko Bela a spus ca va presa in sedinta cu colegii de la putere pentru ca pensiile sa fie taiate cu mila, insa sunt sanse mici ca lucrurile sa se schimbe.

Reuniunea de la Cotroceni are aparenta unui Consiliu de Razboi, atacul urmand sa fie declansat oficial miercuri la Guvern. Desfasurarea de forte se va vedea la Parlament, acolo unde opozitia va avea doua planuri de contraatac: motiunea de cenzura, cu putina sanse de reusita, si contestarea la Curtea Constitutionala, care, de la instalarea lui Boc in functia de premier in decembrie 2008, i-a dat o serie de verdicte defavorabile.

Presiunea cea mai mare va veni evident din strada, de la sindicate, pentru ca bugetarii nu vor fi loviti doar de reducerile de salarii, ci si de concedieri. Guvernul a pregatit terenul pentru acest pas, desfiintand prin proiectul de ordonanta drepturile salariale compensatorii ale angajatilor din principalele companii de la stat. De altfel, presedintele Traian Basescu a spus ca va trebui ca pana la finele anului sa fie concediati 25% din bugetari (aproximativ 440.000 de oameni) ca sa se poata reveni la pensiile intregi din ianuarie 2012.

De unde taie Guvernul de la 1 iunie

sursa: Sindicate