BNR a tinut leul in frau, dar cu pretul fluctuatiei dobanzii

Autor: Liviu Chiru 24.05.2010

Evolutia cursului euro nu a mai dat dureri de cap romanilor in prima parte din 2010, insa pretul stabilitatii a fost decontat pe piata monetara, unde dobanzile au inregistrat fluctuatii considerabile, miscandu-se intre 2% si 9% pe an.

Leul a fost mult mai stabil in fata euro decat zlotul polonez sau forintul maghiar, care au inregistrat atat aprecieri, cat si deprecieri sensibil mai mari in cele aproape cinci luni scurse de la inceputul anului. La Varsovia si Budapesta dobanzile au fost insa mult mai stabile, avand fluctuatii de mai putin de doua puncte procentuale.

"Cand se schimba sentimentul pe pietele internationale, la noi se vede mai degraba in dobanzi si mai putin in curs. La ei fluctuatia este mai mare pe curs", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. BNR nu comenteaza operatiunile derulate pe piata valutara, insa oficialii sai au dat de inteles in aceasta primavara ca nu vor tolera o "volatilitate excesiva" a cursului, care ar ameninta evolutia economiei. Prima parghie folosita de BNR pentru controlul variatiilor de curs este reglarea cantitatii de lei pe piata monetara. Cand cursul se intareste prea mult, BNR lasa mai multi lei pe piata, iar dobanzile scad, facand astfel plasamentele pe plan local mai putin atractive.

"Aceasta politica are un impact negativ asupra cererii de credite in lei - cand este volatilitate pe ratele de dobanda, oamenii nu doresc sa se imprumute in lei", spune si Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Nici bancherii nu au avut curajul sa coboare cu costurile la creditele in lei sub 13%-15% pe an, in timp ce la depozite dobanzile platite au coborat spre 6% pe an.