Drumul de la hartii la asfalt: pana la inceperea investitiilor trec si 500 de zile

Autor: Liviu Chiru 25.05.2010

Romania are unul dintre cele mai inalte ritmuri din Uniunea Europeana la semnarea de contracte mari de infrastructura din finantate din fonduri europene, insa pana la implementare trece o perioada foarte mare.

"Am facut o analiza si am constatat cu stupoare ca de la semnarea contractelor si pana la pornirea efectiva a lucrarilor trec de multe ori 450 - 500 de zile", spune Laszlo Borbely, ministrul mediului si padurilor.

Borbely spune ca principala problema este legea achizitiilor publice, care permite unor firme sa se transforme in "profesionisti" ai contestatiilor. "Sper sa ajungem in situatia in care sa modificam aceasta ordonanta. Trebuie sa existe prevederi - si nu avem alta cale chiar daca se supara UE - ca garantia firmelor care contesta licitatia si nu li se da dreptate, sa fie retinuta", a spus Borbely.

Ministrul a mentionat si problema firmelor care propun preturi de dumping, uneori chiar la jumatate din pretul estimat de alti competitori, pentru a castiga licitatiile, dar nu duc la final investitiile.