Nokia si Yahoo! spera ca impreuna pot bate Google si Apple

Autor: Magraon Andreea 25.05.2010

Yahoo!, gigantul american online, a incheiat un parteneriat cu Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, in incercarea de a ajunge din urma Google, care detine cel mai popular motor de cautare de la nivel mondial, relateaza Reuters. Astfel, in urma acordului care va intra in vigoare in a doua jumatate a anului, Nokia va furniza harti si servicii de navigare pentru Yahoo!, care la randul sau va asigura servicii de e-mail si mesagerie instant pentru telefoanele Nokia.

Cele doua companii sustin ca acest parteneriat este foarte important mai ales pentru dezvoltarea pe pietele emergente, unde telefonul este principalul dispozitiv de navigare pe internet. Nokia, desi este cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, se lupta sa creasca pe piata din America de Nord, unde are rivali puternici precum Apple sau Research In Motion. CEO-ul companiei Olli-Pekka Kallasvuo a declarat ca aceasta colaborare cu Yahoo! ii va ajuta sa creasca pe piata din Statele Unite.

"Localizarea, hartile si navigarea vor atrage atentia in Statele Unite si mai multi utilizatori pe piata nord-americana. Acesta este un pas pe care-l facem pentru a ne intari pozitia in SUA", a declarat Kallasvuo.

Rolul serviciilor si aplicatiilor mobile a devenit foarte important de cand Apple si Google au intrat pe piata telefoanelor mobile, fortand marii producatori precum Nokia sau Samsung sa-si innoiasca produsele. Nokia a cheltuit peste 10 miliarde de dolari in ultimii ani pentru a construi un nou business bazat pe servicii de internet - de la e-mail la descarcare de muzica. De asemenea, Yahoo! a pierdut teren in fata Google, a carui platforma pentru telefoane mobile, Android, este folosita de producatori precum Motorola sau HTC. Potrivit CEO-ului Yahoo!, Carol Bartz, compania nu a investit suficient in harti si spera ca parteneriatul cu Nokia va fi un pas inainte spre asta.