„Proiectele pe fonduri europene sunt prea mari”

Autor: Ciprian Botea 25.05.2010

Firmele nu reusesc de multe ori sa gaseasca cofinantare pentru proiectele din fonduri europene deoarece nu au cunostinte suficiente despre programele pentru care aplica, au proiecte supradimensionate sau pur si simplu ajung prea tarziu la banca, spune Ramona Ivan, directorul Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR.

"A venit la banca un client care voia sa dezvolte cu fonduri europene un proiect de cinci milioane de euro, desi inainte nu dezvoltase nici macar un proiect de 100.000 de euro. Spunea ca poate sa aduca in garantie 25 de apartamente in centrul Bucurestiului", a declarat Ivan.

Ea a precizat ca un dosar de cofinantare poate fi aprobat chiar si intr-o singura luna daca sunt respectate de la inceput toate conditiile, dar in cazul in care clientul vine la banca dupa ce a fost la autoritatea de management sunt sanse foarte mari sa nu obtina cofinantare deoarece se gasesc greu solutii care sa se plieze pe un proiect gata aprobat. BCR are in stadiul de implementare circa 500 de proiecte in valoare totala de 400 mil. euro, care au fost finantate din foncuri europene si nationale nerambursabile. Alte 200 de proiecte au fost deja implementate.