Cati bani ar putea primi dezvoltatorii de eoliene din certificate verzi si cu cat creste factura la energie?

Autor: Roxana Petrescu 26.05.2010

Principalul magnet care-i atrage pe investitorii in proiecte eoliene, in conditiile in care acestea sunt mai scumpe fata de cele conventionale, sunt certificatele verzi pe care le primesc pentru fiecare MWh de energie produs, pretul unui astfel de certificat fiind de 55 de euro.



In plus, dezvoltatorii de proiecte eoliene mai castiga bani si din vanzarea energiei pe piata libera. Astfel, un proiect de talia celui pe care CEZ vrea sa-l faca in Dobrogea, de 600 de MW in valoare de 1,1 miliarde de euro, se poate recupera in 7-9 ani prin certificatele verzi, costul acestei recuperari urmand sa fie suportat de catre consumatorii finali de energie electrica. In ciuda cifrelor mari care sunt vehiculate, specialistii din domeniu dau de inteles ca totusi facturile la energie vor creste foarte putin ca urmare a proiectelor eoliene.

Cresteri nesemnificative

"Avand in vedere autorizatiile de infiintare emise de ANRE si faptul ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost puse in functiune capacitati care totalizeaza mai putin de 2 MW, apreciem ca pana la sfarsitul anului 2010 puterea instalata in centralele eoliene va fi de circa 400 MW, caz in care cresterea medie a pretului energiei electrice la consumatorii finali ca urmare a aplicarii schemei de sprijin prin certificate verzi va fi nesemnificativa", spun reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie cheie in procesul de realizare a proiectelor eoliene.

Cei 400 MW instalati inseamna circa 600-700 de milioane de euro investiti, cam 160 de turbine montate si peste 300.000 de case alimentate cu energie verde. Daca se respecta prevederile Legii 220/2008, care, desi nu este functionala, reprezinta cadrul pentru sprijinirea investitiilor in energie verde, in primul an de functionare a celor 400 MW ar trebui emise circa 2 milioane de certificate verzi pentru fiecare MWh produs. Pentru dezvoltatorii de eoliene acest lucru inseamna in bani peste 100 de milioane de euro tinand cont de faptul ca pretul maxim al unui certificat verde este de 55 de euro, iar cel putin pana in 2015 dezvoltatorii de proiecte eoliene ar trebui sa primeasca cate doua certificate verzi pentru fiecare MWh produs.

1,5% in plus la factura in 2013

"In mod similar, pana la sfarsitul anului 2013 apreciem ca puterea instalata in centrale eoliene va fi de circa 2.000 MW, caz in care cresterea medie a pretului energiei electrice la consumatorii finali ar putea fi de circa 1,5%", spune ANRE. Cei 2.000 MW reprezinta o estimare prudenta din partea institutiei tinand cont de faptul ca potrivit celor mai recente informatii din partea Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana, in 2013 ar putea fi ridicate proiecte eoliene cu o capacitate de peste 3.300 MW.

Cei 2.000 MW prognozati de catre ANRE inseamna investitii de peste 3 miliarde de euro, 800 de turbine montate si peste 1,6 milioane de case alimentate cu energie verde.

"Pentru anul 2013, estimarile privind puterea instalata de 3.370 MW par un pic cam optimiste", spune Bogdan Chirita, senior in cadrul Transaction Advisory Services din Ernst and Young.

Chirita adauga ca trebuie luati in calcul mai multi factori privind dezvoltarea proiectelor eoliene, printre care se numara efectele crizei economice sau instabilitatea legislativa care constituie un impediment greu de trecut cu vederea de catre investitorii strategici.

"Avand in vedere toti factorii enumerati mai sus, putem spune ca pentru anul 2013 o medie de 2.000 MW putere instalata pe tot parcursul anului este un scenariu mai mult decat optimist. Din calculele noastre, pentru aceasta putere instalata reiese o potentiala crestere de 31,1 lei / MWh, luand Legea 220/2008 ca si referinta pentru numarul de certificate verzi acordate", mai spune Chirita.

Acest lucru inseamna cam 8 lei pe luna in plus la factura de energie din 2013 pentru o gospodarie care consuma lunar circa 250 KWh.

Banii din certificate verzi

Mergand tot pe scenariile in care la sfarsitul acestui an vor fi pusi in functiune 400 MW de proiecte eoliene, iar in 2013 vor exista 2.000 MW de proiecte eoliene, acest lucru inseamna ca in primul an de functionare completa al acestor parcuri vor fi emise circa 2 milioane de certificate verzi in cazul celor 400 MW si circa 10 milioane de certificate verzi pentru cei 2.000 MW.

Aceste cifre au fost calculate tinand cont de actualele prevederi ale Legii 220, potrivit careia se acorda cate 2 certificate verzi pentru fiecare MWh produs in proiecte eoliene pana in 2015.

In bani aceste certificate reprezinta peste jumatate de miliard de euro, bani care vor intra in buzunarele dezvoltatorilor eolieni in 2014. In plus acestia mai castiga si din vanzarea energiei eoliene pe piata libera.

Luand un exemplu concret, cel al cehilor de la CEZ care vor sa construiasca doua proiecte eoliene de 600 MW pana in 2011 investind 1,1 miliarde de euro, se observa ca aceasta investitie poate fi recuperata doar din certificatele verzi in circa 7 ani, in contextul in care se vorbeste despre o prelungire a termenului de acordare a doua certificate verzi pentru eoliene pana in 2017, mai mult cu doi ani fata termenul stabilit initial din cauza faptului ca Legea 220/2008 nu este functionala de doi ani.

Discutii pentru modificarea legii

In prezent Legea 220 se afla in analiza la Comisia pentru Industrii si Servicii unde se discuta ultimele amendamente pe textul legii inainte de a fi trimisa la Camera Deputatilor. Unul dintre amendamente prevede chiar modificarea legii prin excluderea perioadei de acordare a cate 2 certificate verzi pana in 2015 pentru investitiile in eoliene si orientarea acestui ajutor catre investitiile pe partea solara. "Dupa ce initial, potrivit legii, s-a spus ca pana in 2015 se vor acorda cate doua certificate verzi pentru fiecare MWh produs in proiecte eoliene, acum vor sa dea un singur certificat ca sa fie sprijinita mai mult partea solara. Exista mai multe interese politice in aceasta zona", spun surse din piata.

Deja investitorii care se afla intr-o faza avansata a lucrului la proiecte eoliene spun ca daca acest amendament va trece mai departe, isi opresc investitiile.

"Vor fi omorate toate proiectele daca un astfel de amandament va trece. Eu sper ca acest lucru nu se va intampla pentru ca in mod evident nu se vor mai atinge cotele obligatorii impuse Romaniei privind energia verde. Daca cele doua certificate vor fi anulate, mai mult ca sigur renuntam la a doua parte a parcului, cea de la Cogealac. Cred totusi ca este prea devreme sa ne pronuntam pe aceasta tema, pentru ca deocamdata sunt doar niste idei", spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste in cadrul CEZ Romania. Compania deja a montat peste 90 de turbine in prima parte a proiectului eolian de la Fantanele. "Investitiile in energie regenerabila vor fi sustinute si tinand cont de costurile pe care acestea le genereaza. Este bine ca noi sa promovam cu prioritate energia verde ieftina. Din acest punct de vedere pe ultimul loc se afla energia solara, iar pe primele locuri sunt energia eoliana si cea hidro. Propunerea noastra este chiar prelungirea termenului de acordare a cate doua certificate verzi pentru energia eoliana pana in 2017, tinand cont de faptul ca Legea 220 nu se aplica de doi ani", spun surse din Ministerul Economiei. Prelungirea termenului de acordare a doua certificate verzi pe MWh pana in 2017 ar face ca un proiect de talia celui pe care il dezvolta CEZ sa poata fi amortizat in sapte ani numai din vanzarea de certificate verzi.