Guvernul stabileste noi parghii de combatere a evaziunii fiscale

Autor: Claudia Medrega 25.05.2010

Noile reguli pentru combaterea evaziunii fiscale urmeaza sa fie aprobate de Guvern, cel mai probabil in sedinta de astazi, dupa ce saptamana trecuta proiectul de ordonanta de urgenta a fost analizat intr-o prima lectura.

Primele reactii ale consultantilor fiscali reflecta scepticismul in privinta functionalitatii noilor prevederi, avand in vedere si faptul ca exista masuri

precum reintroducerea accizelor pe produsele de lux, taxarea inversa sau aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, care contravin normelor europene.

Ministerul Finantelor vrea sa aplice TVA pentru achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, intentioneaza sa aplice taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

Executivul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va acorda Agentiei Nationale de Administrare Fiscala atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare. O prevedere importanta inclusa in proiect stabileste ca bancile va trebui ca, la solicitarea Fiscului, sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori.

"In ceea ce priveste controlul conturilor si al casetelor de valori, noi ne vom alinia la orice cere legislatia. Ma tem insa ca persoanele care au disponibilitati foarte mari la bancile romanesti le vor muta in strainatate, daca vor avea perceptia ca statul roman ar abuza de o astfel de masura in alte scopuri decat cele strict legate de controlul averilor functionarilor publici", a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

De asemenea, guvernul intentioneaza sa desfiinteze duty-free-urile si sa accizeze suplimentar bauturile fermentate, iar atributiile comisarilor Garzii Financiare si ale angajatilor Autoritatii Vamilor vor fi extinse.

In opinia consultantilor fiscali problema Romaniei nu este lipsa legislatiei contra evaziunii fiscale, ci faptul ca regulile nu se aplica cu fermitate.

La ce s-a gandit Guvernul pentru combaterea evaziunii