Hartia verde, adevarata miza a eolienelor

Autor: Roxana Petrescu 25.05.2010

Principalul "combustibil" care alimenteaza goana investitiilor in eoliene sunt certificatele verzi si mai ales faptul ca cel putin pana in 2015, pentru fiecare MWh produs, proprietarul unui parc de turbine primeste un pret aproape triplu fata de un producator normal de energie, adica pretul plus doua certificate verzi.

Potrivit ANRE, institutie cheie in procesul de avizare a investitiilor eoliene, dar si conform estimarilor Ernst & Young, una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale, la nivelul anului 2013 in Romania vor exista circa 2.000 de MW instalati in turbine, ceea ce inseamna cam 800 de "mori de vant" si 1,6 milioane de case luminate "verde". In acel an, investitorii in aceste proiecte vor incasa peste jumatate de miliard de euro prin vanzarea de certificate verzi, in conditiile Legii 220/2008, catre toti furnizorii de energie care sunt obligati sa aiba o anumita cota de energie regenerabila in toata energia pe care o vand. In plus, energia produsa poate fi vanduta direct pe piata, de unde mai ies fonduri suplimentare de peste 200 de milioane de euro.

Desi aceste costuri la care sunt obligati furnizorii de energie privind achizitia de certificate verzi vor fi cu siguranta transmise mai departe catre consumatorul final de electricitate, ANRE spune ca acest lucru nu va ingreuna semnificativ factura la energie electrica. "Pana la sfarsitul anului 2013 apreciem ca puterea instalata in centrale eoliene va fi de circa 2.000 MW, caz in care cresterea medie a pretului energiei electrice la consumatorii finali ar putea fi de circa 1,5 %", spun reprezentantii ANRE. Potrivit acestora, la sfarsitul acestui an vor fi functionali 400 MW in proiecte eoliene, ceea ce va aduce castiguri din certificate verzi de peste 100 mil. euro pentru investitori.