„Am incercat sa facem piatra mai nobila”

Autor: Vlad Anastasiu 26.05.2010

Asa isi incepe Robert Schmid, CEO al Schmid Industrie Holding, un business de 1,2 miliarde de euro in 2009, povestea despre afacerea de familie Baumit, veche de mai bine de 20 de ani. Pe piata locala compania austriaca a intrat in 1995, iar in prezent afacerile producatorului de materiale de constructii se ridica la 31 de milioane de euro.



In ciuda scaderii afacerilor cu aproape 30% in 2009, Schmid mizeaza in continuare pe potentialul Romaniei, inaugurand a treia unitate de productie pe plan local, dupa o investitie de aproape 16 milioane de euro.

Concernului austriac Schmid Industrie Holding, prezent pe piata locala cu companiile Baumit, Austrotherm, Wopfinger si Wolfplastic, a inregistrat la nivel local o cifra de afaceri consolidata de peste 100 mil. euro. Robert Schmid, CEO al grupului, spune ca piata constructiilor din Romania a fost cea mai afectata in ultimul an, in timp ce pietele mature pe care compania activeaza au fost ceva mai stabile, inregistrand chiar cresteri ale afacerilor.

"Per ansamblu, anul 2009 nu a fost pe atat de rau pe cat ne asteptam. In statele dezvoltate din regiune, respectiv Germania si Austria, am inregistrat o stagnare a afacerilor, in timp ce in Polonia am inregistrat chiar si crestere. Statele mai mici din regiune, precum Ungaria si Slovacia, au fost si ele afectate de scaderi, in medie cu 10%, insa cele mai afectate au fost de departe Romania si Bulgaria, unde scaderile au ajuns pana aproape 30%", a declarat Schmid.

Scadere sub estimari. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat in 2009 la circa 1,2 miliarde de euro, in scadere usoara, de 6% fata de afacerile din 2008.

"Ne asteptam la o scadere mai mare a afacerilor. Nimeni nu era in stare la sfarsitul lui 2008 sa spuna exact ce urmeaza sa se intample, iar la inceputul lui 2009 era aproape imposibil sa planifici ceva. Am reusit o scadere a afacerilor atat de redusa pentru ca ne-am concentrat foarte mult pe reducerea cheltuielilor", a adaugat Schmid.

Cu toate acestea, Schmid spera la o reluare a cresterii pe piata locala, insa fara caracterul speculativ din anii de dinaintea lui 2008, iar un ritm de crestere cuprins intre 5% si 8% ar fi satisfacator pentru el.

"Mizam pe o reluare a cresterii pe piata locala. Eu unul nu prefer cresterile pe care Romania le-a inregistrat inainte de criza, de 20-30% anual. Astfel de cresteri genereaza un efect speculativ, care se resimte peste tot in economie. Cu o crestere anuala de 5-8% pe segmentul constructiilor as fi multumit", a precizat Schmid.

Stagnare, in cel mai rau caz. In Romania, cifra de afaceri a companiilor din grup s-a ridicat la peste 100 de milioane de euro, in scadere cu aproape 20% fata de afacerile din 2008. Pentru acest an Schmid ia in calcul o crestere a afacerilor, iar in cel mai rau caz spera la o stagnare a afacerilor la nivelul din 2009.

"Companiile grupului prezente pe piata locala au activitati intercorelate intre ele si daca o firma va vinde bine, am increderea ca toate vor vinde la fel de bine. In conditiile in care am reusit sa fim inovativi si sa avem o gama foarte larga de produse, pentru 2010 ma astept la valori mai bune ale vanzarilor, iar cel mai rau scenariu pentru piata locala ar fi o stagnare a afacerilor la nivelul de anul trecut", a spus Schmid.

Afacerile producatorului de materiale de constructii Baumit Romania reprezinta o treime din cifra de afaceri a grupului Schmid Industrie Holding pe plan local. Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 31 milioane de euro, in scadere cu putin peste 28% fata de afacerile din 2008, an in care compania a realizat afaceri de circa 43,1 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent, fiind cel mai avansat ritm de crestere de la intrarea pe piata romaneasca in 1995.

Potrivit propriilor estimari, compania detine o cota de piata pe segmentul de mortare uscate de aproximativ 30%.

Piata de profil s-a situat anul trecut la un volum maxim de aproximativ 750.000 de tone, in timp ce valoarea pietei, calculata la un pret mediu de 90 euro/tona, s-a cifrat la circa 70 milioane de euro.

"Populatia a inceput deja sa aiba sentimentul unei stabilizari, iar acesta este principalul motiv pentru care ma astept la o revenire pe crestere a pietei constructiilor. De altfel, aprilie a fost o luna buna pentru piata, iar sentimentul pe care il am este unul optimist. Nu spun ca criza s-a terminat, dar cel putin nu ne mai gandim la scaderi", a mai precizat Schmid.

Revenire a cererii in 3-4 ani. In prezent Baumit detine trei unitati de productie in Romania, ultima fiind inaugurata in Bolintin-Deal, judetul Giurgiu, in urma unei investitii de circa 16 milioane de euro. Valoarea totala a investitiei s-ar putea ridica la 20 de milioane de euro, dupa finalizarea unei noi sectii de productie pentru mortare umede si a unei cladiri de birouri. Celelalte doua unitati de productie sunt situate in Bucuresti si Teius, judetul Alba.

"Uzina din Bucuresti era foarte mica si nu a putut fi extinsa, din aceasta cauza s-a luat hotararea construirii unei a doua unitati de productie tot in jurul Capitalei. In plus, dorim sa mutam sediul companiei la Bolintin si sa construim si un centru logistic", a explicat Schmid.

Seful grupului a precizat insa ca la nivel de conducere au existat indoieli daca compania ar trebui sa continue investitia de la Bolintin. "Investitia era pusa la punct, insa am avut un moment de nesiguranta daca sa continuam sau nu. Avem insa certitudinea ca afacerile din Romania isi vor relua cresterea", a adaugat CEO-ul Schmid Industrie Holding.

Chiar si asa insa Schmid nu crede ca cererea in Romania va reveni la nivelurile de dinaintea crizei mai devreme de 2014 si ca atare un se gandeste la o noua investitie in cresterea capacitatilor de productie pe plan local.

"Nu luam in calcul construirea unei noi unitati de productie pe piata locala. Unitatile existente au fost construite pentru nivelul cererii din 2008, nivel care cred ca nu va reveni mai curand de 3-4 ani. La fel si in cazul achizitiei unui concurent de pe piata locala, este o optiune, dar nu pentru viitorul apropiat", a mai spus Schmid.

Productie la un sfert. Pentru acest an, vanzarile in volum ale Baumit Romania au fost estimate la circa 200.000 de tone, in conditiile in care capacitatea companiei austriece pe plan local se ridica in urma noii investitii de la Bolintin la aproximativ 650.000 de tone. Valoarea a vanzarilor estimate de companie pentru 2010 la preturile medii de 90 de euro/tona din prezent s-ar ridica astfel la 18 milioane de euro.

"Capacitatea de productie a fabricii din Bolintin se ridica la circa 300.000 de tone anual, iar impreuna cu restul unitatilor de productie din Romania, capacitatea totala se ridica la circa 650.000 de tone. Pentru acest an, estimam vanzari in volum de 200.000 de tone, din care maximum 15.000 de tone vor pleca la export, in principal catre alte firme din grup. Cred ca vom lucra la capacitate maxima in urmatorii 3-5 ani de zile, in functie de viteza cu care economia romaneasca isi va reveni", a explicat Laurentiu Lupusor, directorul executiv al Baumit Romania.

Initial, cea de-a treia fabrica a Baumit pe plan local trebuia sa fie realizata in localitatea Popesti-Leordeni, unde compania achizitionase un teren de 5 hectare. Ulterior, s-a renuntat la aceasta locatie din cauza lipsei de infrastructura de transport.

"Terenul din Popesti-Leordeni l-am vandut unei companii din domeniul logisticii, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 1 milion de euro. Suprafata terenului era de circa 5 hectare. In momentul de fata Baumit mai detine terenuri in zona Timisoara Arda, dar deocamdata nu exista planuri pentru construirea unei alte unitati de productie", a adaugat Lupusor.