Crestere cu 5-10% doar cu ajutorul statului

Autor: Vlad Anastasiu 26.05.2010

Pe piata de tubulatura din plastic, care cuprinde atat segmentul PVC (polivinilclorura), cat si cel de PE (polietilena), este estimat pentru acest an un ritm de crestere cuprins intre 5% si 10%, doar in conditiile in care statul incepe in mod serios sa investeasca in lucrarile de infrastructura. Daca nu, in cel mai fericit caz este estimata o stagnare a pietei. In plus, cea mai mare problema pentru acest an ramane achitarea datoriilor din partea statului, care ar permite deblocarea industriei constructiilor.



Piata de tubulatura PVC, utilizata in proiectele de infrastructura de canalizare si alimentare cu apa, a scazut anul trecut cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2008, iar ritmul de crestere estimat pentru acest an nu va acoperi diminuarea vanzarilor din anul trecut.

"Piata de tubulatura PVC s-a cifrat anul trecut la aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca s-a situat ca valoare la aproximativ 80% din cifra inregistrata in 2008. Pentru acest an estimam o valoare de 45 de milioane de euro, iar in volum o crestere de circa 2-3% fata de 2009", a declarat Marius Albescu, directorul de dezvoltare strategica a Teraplast.

Pe segmentul de tubulatura PE, utilizata pentru retelele de apa si gaze naturale, scaderea pietei din 2009 a fost usor mai temperata, de putin peste 9% comparativ cu nivelul din anul precedent. La fel ca in cazul tubulaturii PVC, nici in acest caz estimarea de crestere din 2010 nu este suficienta pentru a acoperi scaderea de anul trecut.

"Piata de tubulatura PE a ajuns in 2009 la nivelul de 68 de milioane de euro, fata de valoarea de 75 de milioane de euro in 2008. Pentru 2010 estimam ca piata va creste cu aproximativ 5% fata de 2009", a precizat Alexandru Tabaran, directorul comercial al Politub, specializata in productia de tubulatura PE.

Teraplast a inregistrat in 2009 o cota de piata pe tubulatura PVC cuprinsa intre 40% si 42%, in timp ce pe segmentul de tubulatura PE cota de piata a companiei Politub, subsidiara Teraplast, a fost de 15-18%.

Compania a inregistrat anul trecut la nivel consolidat o cifra de afaceri de 188,2 milioane de lei, in scadere cu doar 3,5% fata de afacerile din 2009. "Obtinerea acestei valori este cu atat mai importanta cu cat cererea din piata s-a diminuat in contextul crizei economice. Teraplast a reusit astfel sa aiba o evolutie peste principalele piete pe care activeaza, care au inregistrat scaderi de cel putin 20%", a precizat Albescu.

Afaceri in crestere. Pentru acest an compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 234 milioane de lei, in crestere cu 24% fata de 2009. Miza in 2010 cade pe sectorul infrastructurii utilitare si de mediu si nu pe investitiile din mediul privat, in conditiile in care pentru industria imobiliara din acest an este estimata in cel mai bun caz o stagnare a afacerilor.

"Compania a mizat la momentul realizarii bugetului in special pe o crestere a sectorului de infrastructura, acolo unde Romania are foarte mult de recuperat pentru a fi la standardele europene si unde exista posibilitati de finantare din partea UE, in timp ce pe segmentul proiectelor rezidentiale si nonrezidentiale se anticipeaza in cel mai fericit caz stagnari", a precizat Albescu. Spre exemplu, in Romania aproximativ 48% din locuinte nu au acces la sistemul public de canalizare, iar peste 35% dintre acestea nu au acces la sistemul de alimentare cu apa potabila.

In plus fata de investitiile noi ale statului in lucrarile de infrastructura utilitara, reluarea cresterii pietei de tubulatura pare sa fie conditionata in acest an si de reluarea creditarii in mediul privat, care ar putea duce la o reluare a investitiilor in imobiliare.

"Evolutia afacerilor din 2010 va depinde si de relansarea creditarii din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, dar si de promptitudinea cu care institutiile statului vor accesa cofinantarea pentru proiectele publice realizate cu bani europeni", a mai spus Albescu.

Asteptand datoriile de la stat. De asemenea un alt factor care ar sprijini piata de tubulatura in acest an este achitarea datoriilor statului catre constructori pentru lucrarile realizate pana in prezent, dar si aisgurarea cofinantarii pentru proiectele care beneficiaza de finantare europeana. "Piata constructiilor are un caracter sezonier astfel ca in primele trei luni ale anului nu au fost modifcari semnificative in ceea ce priveste nivelul cererii. In urmatoarele luni ale anului 2010 ne asteptam la o perioada mai buna pentru princiapele piete pe care compania activeaza, cu conditia ca statul sa isi plateasca datoriile catre companiile de constructii", a adaugat Albescu.

Neplata datoriilor de catre autoritati ar putea duce la o blocare a industriei de profil, in conditiile in care cea mai mare problema pentru constructori in aceasta perioada este incasarea banilor pentru lucrarile realizate.

"In caz contrar, desi exista proiecte, firmele de constructii se vor confrunta cu riscul de blocaje din lipsa de lichiditati, cea mai mare problema la aceasta ora fiind aceea a incasarii banilor din piata", a concluzionat Albescu.

Ca strategie de business pentru acest an, conducerea companiei se va concentra si pe extinderea lantului de distributie la nivel national. "Strategia noastra este aceea de a oferi solutii complete pentru aplicatiile clientilor nostri, astfel incat sa oferim intregul pachet de produse necesare de la un singur furnizor", a spus Albescu.

In prezent, Teraplast are un sistem de vanzari ce include o retea de depozite proprii deschise in orasele-cheie, respectiv Bucuresti, Brasov, Oradea, Constanta, Galati, Iasi si Deva, precum si parteneriate cu magazinele de bricolaj si cu distribuitorii nationali. Compania realizeaza de asemenea activitati de export, catre Ucraina, Ungaria, Serbia si Republica Moldova.