Dezvoltatorii Laguna Residence incearca sa-i tina in proiect pe cumparatori cu reduceri de 20-30%. Ce raspund clientii?

Autor: Cristi Moga 27.05.2010

O parte dintre clientii care au platit avansuri de zeci de mii de euro pentru apartamente in cadrul proiectului rezidential Laguna Residence de pe malul Lacului Tei din Capitala sunt nemultumiti de intarzierea proiectului, care ar fi trebuit finalizat inca de la sfarsitul anului trecut si isi solicita banii inapoi, in conditiile in care ritmul de avansare a lucrarilor este lent, iar preturile stabilite in urma cu doi ani sunt prea mari fata de actualele valori de pe piata.

Primele blocuri au structura ridicata, dar pe santier pot fi observati doar cativa muncitori, care monteaza geamuri in cladirea dinspre intrarea Chefalului, de unde se face accesul spre proiectul care ar trebui sa cuprinda peste 500 de apartamente. Dezvoltatorii spun ca sunt dispusi sa faca reduceri de preturi de 20-30% si sa ofere si alte facilitati, dar nu toti clientii sunt dispusi sa accepte noile conditii.

"Am cerut banii inapoi. Nu ma mai intereseaza blocul. Se monteaza cate un geam pe saptamana, zici ca ar fi construit in regie proprie. De cand trebuia sa fie gata proiectul, am terminat o alta casa, m-am si mutat. Chiar daca imi ofera o reducere de pret nu ma mai intereseaza. Nici la 1.300 de euro/metrul patrat nu mai reprezinta o investitie acel apartament", spune Mihai Florea, un client care a platit 60.000 de euro avans pentru un apartament cu trei camere si o suprafata de 104 metri patrati, avand un pret total initial de 240.000 de euro.

Cauta bani la banca

Dezvoltatorii proiectului, un grup de investitori spanioli, pun intarzierile pe seama faptului ca joint-venture-ul GEA Prasa a fost dizolvat, Grupo Prasa iesind din proiect, in timp ce GEA 21 va continua lucrarile, incercand sa obtina o finantare bancara in urmatoarele saptamani.

Spaniolii de la GEA 21 spun ca au investit pana in prezent circa 30 de milioane de euro in acest proiect din fonduri proprii, fiind necesare alte 10 milioane de euro pentru finalizarea primelor locuinte din proiect.

"Am renegociat pretul si data de predare. Piata s-a schimbat in doi ani de zile, cumparatorii au de pierdut si din cauza cursului valutar, iar situatia personala a multora s-a schimbat. Am oferit reduceri intre 20 si 30%, in functie de pretul de achizitie, in conditiile in care multi cumparatori au dubii si nu sunt siguri daca vor putea plati", spune Tomas Manjon, director in cadrul companiei GEA 21.

Ca urmare a dizolvarii fuziunii dintre cele doua grupuri spaniole, patrimoniul proiectului Laguna Residence a fost transferat pe o alta societate, ai carei actionari sunt doar spaniolii de la GEA 21. Acest lucru a ridicat de asemenea suspiciuni din partea cumparatorilor, in conditiile in care antecontractele de achizitie a locuintelor au fost semnate cu o alta firma, catre care au fost platite si avansurile.

"Am trimis inca din luna februarie notificari catre clienti prin care i-am anuntat de schimbarea firmei. Singurul lucru care se va schimba la contracte este promitentul vanzator, restul detaliilor urmand sa ramana la fel", a mai spus Manjon.

"Conform contractelor semnate initial, n-aveau voie sa vanda activele", spune avocatul Mihai Florea, care a incercat sa execute silit dezvoltatorul spaniol. Ca urmare a divizarii celor doua firme spaniole, GEA a preluat proiectul Laguna, in timp ce Prasa a preluat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din zona Viilor, cumparat de cele doua companii pentru aproape 30 de milioane de euro. Potrivit unei copii a contractului de transfer de afacere, ambele active au fost transferate de pe firma GEA Prasa International Construct pe GEA International Development. "Ulterior terenul de pe Viilor a fost transferat catre o firma detinuta integral de Prasa. Asa ne-au sfatuit avocatii sa procedam", spune Rafael Ordas, directorul general al companiei GEA in Romania.

Cum au primit cumparatorii toate aceste schimbari?

Pe site-ul tribunalului Bucuresti sunt inregistrate de la inceputul acestui an mai mult de 20 de dosare prin care cumparatorii de locuinte cer fie rezilierea contractelor, intrarea in insolventa a firmei sau executarea silita.

"Avem 85 de clienti si cam jumatate au cerut rezilierea contractelor. Cu majoritatea am ajuns la o intelegere, dar sunt si patru-cinci clienti cu care cred ca nu ne vom intelege. Avem trei clienti care nu vor nici macar sa se intalneasca cu noi, in timp ce cu un altul vorbim doar prin intermediul avocatului. Cu alti clienti am avut si zece intalniri pentru a ajunge intr-un final la o intelegere", a mai spus Ordas.

Ce sanse sunt ca proiectul sa fie realizat?

Spaniolii spuneau si in toamna anului trecut ca negociaza obtinerea unei finantari bancare pentru a duce proiectul la bun sfarsit. Unul dintre motivele invocate pentru care nu a fost obtinut creditul bancar este procesul de divizare a afacerii, care a durat pana in luna aprilie a acestui an.

"Avem doua banci interesate de proiect, care nu sunt nici romanesti, nici spaniole. Chiar daca nu vom obtine imprumut, tot vom livra locuintele. Grupul GEA are doar 5% expunere pe piata imobiliara, astfel ca resursele firmei ne-ar putea permite continuarea lucrarilor", spune Rafael Otero, directorul diviziei internationale a grupului GEA 21.

Planurile au fost insa ajustate, astfel ca pana la sfarsitul acestui an ar trebui finalizate doar cinci blocuri in cadrul proiectului, respectiv 140 de apartamente, dintr-un total de 252 de locuinte anuntate pentru prima faza. "Restul vor fi construite anul viitor", spun spaniolii. Cu alte cuvinte, pe terenul din intrarea Chefalului va continua sa fie santier pentru o buna perioada de vreme. Deocamdata sunt doar cativa muncitori, dar constructia de locuinte inseamna praf si timp, tot mai des in ultimul timp pe banii si nervii clientilor care au visat frumos cu ochii la machetele colorate ale dezvoltatorilor.

Alte proiecte cu probleme in Bucuresti

Cortina Residence - proiect de 273 de apartamente intrat in faliment. Peste 100 de apartamente vandute catre cumparatori care au sanse minime sa mai recupereze din investitie, in conditiile in care datoriile catre banci sunt mai mari decat valoarea de piata a proiectului.

Blue Tower - dezvoltatorul proiectului, Copper Beech Capital, se afla in procedura de insolventa. Circa 70% din cele 156 de apartamente au fost vandute. Proiectul trebuia finalizat de circa trei ani.

Planorama Colentina - cateva sute de cumparatori asteapta de mai bine de trei ani finalizarea proiectului format din peste 1.000 de apartamente. Primul bloc ar putea fi livrat totusi in vara acestui an, dupa ce dezvoltatorul a mai obtinut o finantare bancara.

My Dream Residence din Pipera a intrat in insolventa dupa finalizarea constructiei apartamentelor pentru care dezvoltatorii aveau cumparatori, in timp ce dezvoltatorii proiectului Global City Rezidential au returnat avansurile clientilor dupa ce au decis sa opreasca lucrarile la ansamblu.

Sigma Residence & Gardens, Primavara Lujerului, Casablanca Residence, Infinity, Sunset sau Dimri Ghencea au fost stopate la inceputul crizei.