Revenirea Bursei mai tine trei sedinte. Dupa, nimeni nu stie ce urmeaza

Autor: Vlad Anastasiu 26.05.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 9,5% pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, in timp ce societatile financiare, grupate sub BET-FI, au avansat cu aproape 8%. Indicii au mai recuperat astfel din pierderile de marti, de peste 10% pe BET si 13% pe BET-FI. Brokerii apreciaza ca revenirea Bursei va mai dura inca doua sau trei sedinte, sustinuta de evolutiile pozitive ale principalelor piete externe.

"Cred ca revenirile cotatiilor vor mai dura doua-trei sedinte insa ramane destul de mult haos in piata. Volatilitatea este extrem de ridicata, iar reactiile pe care le vedem din partea investitorilor sunt extrem de violente. In mare parte cred ca sunt exagerari din partea acestora, pe fondul stirilor din piata. Din pacate, conteaza foarte mult emotionalul in aceasta perioada si se tranzactioneaza strict sub impactul psihologic", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzactionare al societatii de intermediere Prime Transaction.

Cele mai mari cresteri dintre emitentii din BET au fost consemnate de actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), de peste 10% fiecare. Si la categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au revenit puternic pe crestere in sedinta de ieri, cu o apreciere de aproape 4% fata de referinta.

La categoria SIF-uri cea mai mare crestere a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de aproape 9,2% fata de referinta. In top au urmat aprecierile SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 8,7% si SIF Moldova (SIF2), care au avansat cu putin peste 8% fata de cotatia de marti.

Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere prezenta pe BVB, au inregistrat un avans de 7,4% fata de referinta, urcand la pretul de 0,247 lei/unitate.

"La modul in care pietele evolueaza strict emotional, nimeni nu cred ca stie ce urmeaza chiar si pe termen scurt, de pana intr-o saptamana, si sa faci prognoze pentru cum o sa evolueze bursa este pura hazardare. Orice s-ar intampla pe extern, bursa locala va reactiona de doua ori mai tare", a adaugat Necula.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit 8,6 mil. euro, cel mai mare rulaj fiind consemnat de titlurile SIF Oltenia, de 1,5 mil. euro.

In sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au recuperat scaderea de marti, aprecierea de ieri depasind 12,1%. Si titlurile societatilor financiare Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat aprecieri puternice de peste 10% fiecare. Indicele de profil BET-NG a urcat cu aproape 8,1% fata de cotatia de marti, atingand nivelul de 666 de puncte.

"Investitorii reactioneaza emotional din cauza incertitudinii care planeaza asupra tarilor din zona euro in special. Cred ca daca guvernele din aceste state ar prezenta situatia reala la nivel de economie, rezolvarile si masurile luate cu ce efecte ar produce in piata, indiferent de ce cifre ingrijoratoare ar publica acum, investitorii ar fi ceva mai increzatori", a mai spus Necula.

Pe extern, principalele piete europene evoluau in crestere spre finalul sedintelor de ieri, cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele francez CAC 40, care urca cu aproape 3%.

De urmarit astazi