Guvernul nu se limiteaza la reducerea salariilor si a pensiilor, ci pregateste noi impozite. Ce parere aveti?

Ziarul Financiar 26.05.2010

Guvernul nu se limiteaza sa reduca cheltuielile cu salariile bugetarilor si cu pensiile pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% (8 mld. euro), ci spera sa obtina, in acest an, 205 mil. euro din introducerea unor noi impozite.



Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal care va fi promovat, cel mai probabil, odata cu angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, mai multe impozite vor fi introduse, insa nu este clar deocamdata cate dintre ele vor deveni si litera de lege.

Potrivit expunerii de motive a documentului citat, Guvernul estimeaza ca va obtine in semestrul II al lui 2010 venituri bugetare de 855 milioane lei (205 mil. euro) din introducerea unor impozite, incasarile pentru anul viitor din aceasta sursa fiind prognozate la 1,76 miliarde lei (404 mil. euro).

"Asistam deja la a patra modificare a Codului fiscal in anul 2010, ceea ce «ajuta» mediul de afaceri sa isi dea obstescul sfarsit. Constatam cu totii ca proiectul de restructurare a cheltuielilor bugetare a esuat si ca are loc o crestere masiva a impozitelor precum si a bazei de impozitare. Urmeaza includerea tuturor veniturilor persoanelor fizice in baza de calcul a contributiei pentru pensii, pentru ca sa avem o majorare in termeni reali a cotei de impunere a muncii", comenteaza Emilian Duca, Tax Partner la firma BDO Conti Tax Advisors.

Concesii minime

Guvernul a aprobat aseara scrisoarea de intentie catre FMI, care contine masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Potrivit premierului Emil Boc, Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Guvernul nu a facut decat concesii minime. Astfel, toate salariile bugetare si pensiile vor fi diminuate de Guvern - salariile cu 25%, iar pensiile cu 15% - fara a scadea insa sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia sociala minima garantata de 350 lei.

Insa venitul minim garantat va fi restrans si destinat doar persoanelor aflate in situatii financiare dificile, potrivit premierului. Premierul spune ca masura este valabila pana la finele anului, urmand ca, in 2011, situatia sa fie reglementata prin legea bugetului, cea a salarizarii unitare si a pensiilor.

In privinta introducerii unor impozite, estimarile de venituri sunt incluse in expunerea de motive a unei ordonante de urgenta de modificare a Codului fiscal.

Astfel, vor fi impozitate tichetele de masa (un plus de incasari estimat la 345 de milioane lei (85 mil. euro) pe sase luni din 2010.

Nu scapa de impozitare nici tichetele cadou, proiectul citat prevazand venituri pana in 2013 de 236 de milioane de lei.

Angajatorii vor renunta la tichete de masa

"Sigur ca intr-o abordare strict matematica, taxarea tichetelor de masa si a tichetelor cadou poate fi interpretata ca o masura menita sa creasca incasarile bugetare. Daca o astfel de masura insa va aduce costuri suplimentare angajatorilor de exemplu, foarte probabil ca acestia din urma vor renunta la acordarea unor astfel de avantaje si, implicit, efectele masurii nu vor fi cele estimate", crede Alina Timofti, partner al NNDKP Tax Advisory Services.

Impozitarea tichetelor (de masa si cadou, de vacanta... etc.) va avea ca si consecinta imediata cresterea platilor la negru si alti someri.

Cred ca ar fi o idee nefericita daca acestea ar fi supuse si CAS pentru ca aceasta inseamna, practic, desfiintarea companiilor care distribuie aceste produse", comenteaza Emilian Duca.

Alte venituri de 1,56 miliarde lei (357 mil. euro), pana in 2013, sunt prognozate de Guvern din impozitarea dobanzilor la depozitele la vedere/conturi curente si la termen.

Prin aplicarea cotei unice si la castigurile din tranzactii pe piata de capital, Guvernul anticipeaza venituri totale de aproape 1,1 miliarde de lei (265 de milioane euro) pana in 2013 - 145 de milioane de lei (45 de milioane de euro) in 2010.

"Impozitarea dobanzilor la depozite, in conditiile in care acestea sunt in cadere libera, este "bomboana de pe coliva" incurajarii economisirii in Romania. Cred ca aceasta este o masura antieconomica, iar asteptarile de a incasa sume suplimentare reprezinta deja vise", spune Duca.

Impozite mai mari si pentru cladiri

Persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata de actualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treia si urmatoarele in afara domiciliului, Guvernul prevazand venituri suplimentare pana in 2013 de 351 mil. lei (83 mil. euro).

"O astfel de masura nu este neaparat de natura sa echilibreze bugetul de stat in privinta incasarilor pentru ca nu trebuie sa uitam ca statisticile arata ca cel putin 65-70% din populatia Romaniei traieste in saracie si nicidecum nu dispune de proprietati multiple", crede Alina Timofti.

Proiectul prevede si impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activitatii de creare programe pentru calculator, cu o estimare a veniturilor totale de 228 de milioane de lei (54 de milioane de euro) pana in anul 2013.

Insa aici lucruile nu sunt clare. Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor a Camerei Deputatilor, a declarat pentru ZF ca facilitatile fiscale pentru programatorii IT nu vor fi desfiintate.

El declarase anterior ca va discuta cu premierul Emil Boc si ministrul de finante Sebastian Vladescu pentru ca aceasta masura sa nu fie adoptata. La randul sau, Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a declarat ca programatorii vor beneficia in continuare de scutirea de la plata impozitului pe venit.

Din reducerea de la 40% la 20% a cotelor de cheltuieli forfetare la stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala vor fi obtinute venituri estimate la 81,5 milioane de lei (19 milioane de euro) pana in 2013.

"Diminuarea cotei forfetare privind drepturile de autor reprezinta un prim pas spre eliminarea acestei facilitati care priveste creatia intelectuala", spune Duca.

Codul fiscal se modifica astfel:

Care sunt masurile din scrisoarea catre FMI