Dr. Doom, mai dur decat FMI: Ajustati deficitul bugetar si atrageti investitori ca sa iesiti din criza

Autori: Claudia Medrega , Liviu Chiru 27.05.2010

Romania trebuie sa isi corecteze deficitul bugetar si sa mearga mai departe cu reformele pentru a avea o economie mai flexibila, care sa atraga investitorii straini, daca vrea sa iasa cu bine din criza globala, spune Nouriel Roubini, unul dintre cei mai titrati economisti ai momentului la nivel mondial, celebru pentru faptul ca a prezis criza globala din 2008, care i-a adus si apelativul "Dr. Doom".

"Orice tara care are un deficit bugetar mare trebuie sa-l reduca, nu ai alternativa la austeritatea fiscala. Cel mai important este sa ai o reducere progresiva si continua a deficitului bugetar in timp, pentru a recupera accesul la piata", a spus ieri Roubini la un eveniment organizat de Forum Invest.

El subliniaza ca masurile de austeritate nu pot fi evitate, chiar daca recesiunea economica a fost mai dura decat se anticipa, asa cum a fost si cazul Romaniei, dar pe de alta parte spune ca trebuie gandite si politici care sa asigure o revenire.

Discursul lui Roubini este chiar mai dur decat al celor de la Fondul Monetar International, care inclusiv anul acesta au acceptat o majorare a tintei de deficit bugetar, intelegand ca prelungirea recesiunii duce la o scadere a veniturilor bugetare care nu ar putea fi contrabalansata de reducerea cheltuielilor.

"Faptul ca inca sunt probleme in zona euro implica si ca regiunea Europei Centrale si de Est va avea de suferit. Pietele sunt nervoase, investitorii sunt nervosi. Aveti nevoie de austeritate fiscala, sa continuati cu reformele structurale pentru a creste productivitatea, sa fiti deschisi pentru investitorii straini si comertul international. Asta va diferentia aceste economii", spune Roubini.

In linia clasica a economistilor monetaristi

El ramane prin opiniile sale in linia clasica a economistilor monetaristi, care cer statelor sa se ajusteze, in timp ce la nivel mondial se contureaza un curent tot mai puternic al unor lideri de opinie precum Joseph Stiglitz (laureat al premiului Nobel pentru economie) sau Paul Volcker (consilier al presedintelui american Barack Obama) care cer reformarea sistemului financiar, considerat vinovat pentru actuala criza.

Roubini accepta ca sistemul financiar a generat criza actuala, care a ajuns in prezent in zona publica, dupa ce statele au venit cu stimuli fiscali pentru stimularea economiilor si au nationalizat bancile cu pierderi.

Guvernatorul Mugur Isarescu considera de asemenea ca prioritatea trebuie sa fie oprirea "hemoragiei" de resurse din sistemul public. "Orice majorare a impozitelor nu este eficienta daca nu te adresezi unde ai hemoragia, la nivelul cheltuielilor publice. Probabil ca vom ajunge si la majorari de impozite, dar pana atunci trebuie sa ne uitam la cheltuieli", spune Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca Romania se confrunta cu deficite bugetare structurale, care au fost doar "mascate" in anii de boom economic de veniturile fiscale mai mari. El considera ca o majorare a impozitelor nu ar fi suficienta si in final s-ar ajunge si la nevoia de reducere a cheltuielilor. Probabilitatea ca dupa o taiere a cheltuielilor sa fie necesare si majorari de impozite este insa mai mica.

"Corectia bugetara este inevitabila si este de preferat sa se faca ordonat, sustenabil, gradual, cu precadere pe partea de cheltuieli. Pe partea de venituri sa se faca o corectie intr-o anumita perspectiva, doar prin reforme. Pentru ca economia nu va suporta, o vom sufoca daca vom merge rapid pe majorarea de impozite mari", spune guvernatorul.

El a aratat ca sistemul fiscal este "ciuruit" de o lista lunga de exceptii la impozitare, cum este cazul terenurilor agricole, in timp ce veniturile parafiscale sunt foarte reduse. Astfel, mai intai ar trebui largita aria de impozitare si eliminate exceptiile, a spus Isarescu.

Criza politica a costat 200 mil. euro

Criza politica din 2008-2009 s-a extins pe o perioada de circa sase luni, iar factura financiara este de ordinul sutelor de milioane de euro, a afirmat guvernatorul Isarescu.

"Cam cat a costat criza politica in Romania? Am luat nivelul dobanzilor platite pentru finantarea deficitului bugetar din vara si l-am comparat cu cel din toamna. Dobanzile au luat-o in sus. Dintr-o data 200 de milioane de euro, doar din dobanda. Daca luam valul doi si trei, sumele se duc mult mai sus", a afirmat Isarescu.

Pe fondul presiunilor de a gasi finantare pe piata locala, statul a ajuns la sfarsitul anului 2008 sa plateasca randamente de peste 14% pe an, de la circa 10%-11% in vara aceluiasi an.

Datoria publica nu poate fi "monetizata"

In alta ordine de idei, Isarescu spune ca "monetarizarea datoriei" publice, respectiv aparitia unei situatii in care BNR tipareste bani pentru a permite statul sa se imprumute tot mai mult pentru a-si acoperi cheltuielile, nu este posibila.

"Noi nu putem sa monetizam datoria publica, precum in SUA. Pana sa ajungem la inflatie, finantarea deficitului trece prin banci. Daca bancile ajung la un grad de expunere, dupa care considera ca nu mai pot imprumuta statul, atunci finantarea deficitului va deveni o problema, sa spunem, tehnica", a spus Isarescu.

Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR