Isarescu: Voiam sa intram in zona euro relativ nepregatiti

Autor: Liviu Chiru 26.05.2010

Romania voia sa intre in zona euro cu o structura dezechilibrata intre veniturile bugetare si cheltuielile publice, spune guvernatorul Mugur Isarescu, comparand adoptarea monedei unice cu intrarea in NATO din 2004, facuta inainte ca armata sa fie complet reformata.

"Am incercat sa transformam economia mult prea rapid. Voiam sa intram in zona euro relativ putin pregatiti, ca si in NATO. S-a trecut de la o armata estica spre una profesionista, vestica, si nu exista decat alternativa pensionarii inainte de vreme", a spus Isarescu la Forumul Financiar 2010.

Romania mentine formal tinta de trecere la moneda unica de la 1 ianuarie 2015, calendarul fiind promovat chiar de BNR, ai carei oficiali considera ca mentinerea datei va da un impuls reformelor. Aceasta este insa a doua oara in ultimele luni cand guvernatorul avertizeaza ca Romania nu ar trebui sa treaca la euro inainte de a finaliza reformele interne.

Nouriel Roubini, unul dintre cei mai titrati analisti ai momentului la nivel mondial, spune ca Romania nu are alta cale pentru a iesi din criza decat adoptarea masurilor dure de austeritate fiscala necesare pentru corectarea dezechilibrului bugetar. "In zona euro nu exista politica monetara independenta, economia trebuie sa fie suficient de credibila si de puternica, altfel apar probleme. Mai bine sa asteptati decat sa intrati si apoi sa va para rau."