Statul vinde tot pentru a face rost de bani: 450 mil. euro pentru 11% din Petrom

Autori: Roxana Petrescu , Adrian Cojocar 26.05.2010

Presat de nevoia de lichiditati si de majorarea de capital de 600 de milioane de euro pe care Petrom vrea s-o faca, statul se pregateste de retragerea din actionariatul celei mai mari companii din Romania.



Ministerul Economiei, care detine in prezent 20,6% din actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, se pregateste sa vanda prin intermediul bursei un pachet de 11,84% din participatia sa la capitalul producatorului de petrol si gaze, tranzactie din care ar putea incasa peste 450 mil. euro, conform preturilor cu care s-au tranzactionat ieri titlurile SNP.

Decizia a fost anuntata inca de luna trecuta de catre Adriean Videanu, ministrul economiei, si vine in contextul in care statul se confrunta cu un deficit major de lichiditati. Tot lipsa de lichiditati ar fi impins oricum statul afara din actionariatul Petrom in contextul in care compania are in vedere realizarea unei majorari de capital de 600 mil. euro.

"Se pastreaza in administrarea Ministerului Economiei un pachet de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care un pachet de 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzare salariatilor", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei. Actionarii majoritari ai Petrom, austriecii de la OMV, spun ca sunt interesati de o eventuala achizitie a actiunilor pe care statul le va scoate la vanzare.

"Deja controlam compania prin pachetul de 51% pe care il avem la Petrom. Prin urmare, nu este o nevoie imediata de a ne creste participatia la Petrom. Cu toate acestea, suntem in principiu interesati de acest lucru si vom comunica pasii pe care urmeaza sa-i facem", a declarat Michaela Huber, purtator de cuvant in cadrul OMV.

Petrom a anuntat recent ca va realiza anul acesta o majorare de capital de 600 mil. euro si ca va merge mai departe cu aceasta operatiune indiferent daca statul roman va avea lichiditatile necesare sau nu. In cazul in care statul ar fi dorit sa-si pastreze participatia de 20,6% din capitalul Petrom, ar fi trebuit sa contribuie cu circa 125 mil. euro. Astfel, pentru a-si proteja cele 8,8% cu care va ramane dupa vanzarea pachetului de 11,84% de actiuni, va trebui sa plateasca putin peste 50 mil. euro pentru majorarea de capital. Analistii de pe Bursa privesc cu ochi buni aceasta initiativa a statului si spun ca ea va fi primita cu mult interes din partea investitorilor straini. Cu toate acestea, exista o temere, aceea ca guvernantii nu se vor tine de cuvant.

"N-avem inca pe Bursa sustinere din partea

unor fonduri mari de investitii. Daca statul realizeaza o vanzare de genul acesta interesul va fi unul real pentru ca va fi o operatiune similara cu cea a unei IPO si lumea va participa pentru ca este rentabila. Mi-e teama insa ca acest lucru sa nu se realizeze pentru ca la noi de obicei si cand se doreste ceva nu se intampla", spune Florin Ilie, seful departamentului Piete de Capital la ING Bank.

Vezi pagina 5