Cati romani mai reusesc sa economiseasca in criza?

Autor: Mihaela Popescu 27.05.2010

Pentru jumatate dintre consumatorii romani, cea mai mare preocupare in acest an este asigurarea unui castig care sa le permita un trai decent si plata facturilor, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK in primul trimestru din an.

In aceste conditii, doar 13% dintre gospodarii mai reusesc sa economiseasca, iar alte 8% dintre familiile intervievate declara ca au intrat deja in rezervele acumulate anterior.

Mai mult, una din cinci gospodarii afirma ca are de gestionat credite.

"La nivel declarativ, 9,9 milioane de romani sau 55% din populatie sunt afectati de criza, fata de 41% in 2009. O treime dintre consumatori spun ca li s-au redus veniturile extra-salariale, fata de procentul de 21% din studiul de anul trecut, iar 11% declara ca le-au fost diminuate salariile din cauza crizei", afirma Otilia Man, Senior Researcher la GfK Romania.

Depozitele in lei si valuta ale populatiei cumuleaza in prezent 30 de miliarde de euro, potrivit datelor de la BNR.

In toamna anului trecut, bancile din Romania aveau in registre aproximativ 11 milioane de deponenti persoane fizice (detinatori de depozite).

Reprezentantii GfK se asteapta sa vada un declin al consumului casnic in 2010 intre 2-5%, daca situatia economica nu se va inrautati pana la finele anului fata de momentul actual. Anul trecut, consumul casnic a crescut cu 6% fata de 2008, rata similara celei a inflatiei, astfel incat dinamica in volum este estimata la mai putin de 0,5%.

Datele se refera doar la sectorul bunurilor de larg consum, estimat in jurul a 22 mld. euro.