Un alt fel de a ieşi in stradă

Autor: Pop Ioan 27.05.2010
TAC la debut
In intervalul 28-30 mai, are loc la Sala Oglinzilor la Uniunii Scriitorilor prima ediţie a Târgului Alternativ de Carte (foto 2), sub sloganul "Literatura română scrie pe mine". Cinema literar, salon, lecturi, lansări, intr-un eveniment multimedia susţinut de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, in parteneriat cu Ziarul de Duminică, România literară, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Radio România Cultural, TIUK!, Agenţia de Carte, Editurile Polirom, Cartea Românească, Vremea şi Charmides, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Programul include "Ora de lectură" (live şi video), documentare (Gellu Naum, Cristian Popescu, Nichita Stănescu), "cartea ediţiei", lansări şi retrolansări, "Personal literar auxiliar". Vă veţi intâlni cu Daniel Bănulescu, Ioana Nicolaie, Nora Iuga, Ioan Es. Pop (video), Doina Ioanid, Andreea Răsuceanu, Gabriel Chifu, George Ardeleanu (video), Doina Ruşti, Ion Zubaşcu, Lucian Vasilescu, Ion Cucu, Dan Coman (video), Mihail Vakulovski, Moni Stănilă, Marin Mălaicu-Hondrari, Horia Gârbea, Teodor Dună (video), Cosmin Perţa, Răzvan Ţupa, Stoian G. Bogdan, dar şi cu gruparea Celebrul Animal din Arad şi cu "povestea" editurilor Cartea Românească, Vremea şi Charmides. Desenele ediţiei portă semnătura lui Dan Perjovschi, iar echipa este formată din Oana Tinca, Alina Ţârcoman, Laura Husti-Răduleţ Paul Radu, Petre Apostol, Nicu Rotaru şi un cristian. Manifestul, programul şi prezentările invitaţilor, se regăsesc pe blogul
http://2010tac.blogspot.com/. (un cristian)
"Medalie de onoare" pentru Karlovy Vary
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary (Cehia), care se va desfăşura in perioada 2-10 iulie, in secţiunea Variety's Critics Choice. Din selecţia de zece pelicule destinate secţiunii fac parte, pe lângă pelicula lui Netzer, documentarul "Garbo: The Spy", de Edmon Roch, şi lungmetrajele de ficţiune "The Be All and End All", de Bruce Webb, "Reverse", de Borys Lankosz, "Snap", de Carmel Winter, "The Hedgehog", de Mona Achache, "Miss Kicki", de Hakon Liu, "Friendship!", de Marcus Goller, "Men in Rut", de Robert Sedlacek, şi "Will You Marry Us?", de Micha Lewinsky. Pelicula "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), Premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi Premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino.
Un alt fel de a ieşi in stradă
Street Delivery (foto 1) a deschis sesiunea de proiecte pentru ediţia a cincea, care se va desfăşura in intervalul 11-13 iunie, pe strada Arthur Verona din Bucureşti. Proiectele pot fi inscrise până pe data de 1 iunie, pe site-ul www.streetdelivery.ro, completând formularul online. Ele trebuie să se incadreze in una dintre secţiunile evenimentului: arhitectură, muzică, film, teatru, performance, expoziţii, workshop-uri, evenimente dedicate copiilor. Demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Fundaţia Cărtureşti in 2006, Street Delivery işi propune să transforme strada Arthur Verona intr-un traseu cultural-pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu, după cum este prevăzut in Planul Urbanistic Zonal "Trasee culturale: Str. Arthur Verona - Str. Icoanei", care a fost validat având la bază un regulament de urbanism. Ca in fiecare an, timp de trei zile, strada Arthur Verona din Capitală va fi inchisă pentru maşini şi deschisă pentru oameni. Toate activitaţile culturale desfăşurate pe stradă in acest interval sunt un manifest viu prin care se atrage atenţia asupra oraşului ca responsabilitate comună a celor care il locuiesc şi a celor care il administrează.
Gulliver se pregăteşte pentru anul 2012
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va produce un spectacol după "Călătoriile lui Gulliver", care urmează să fie regizat de Silviu Purcărete şi va fi prezentat in premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2012.Spectacolul urmeaza să aibă premiera la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu in 2012, după care va fi prezentat la festivalurile de teatru de la Edinburgh, Dublin şi Belfast.De numele lui Silviu Purcărete se leagă unul dintre cele mai importante momente ale teatrului românesc recent. In 2009, spectacolul său "Faust" a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, unde actriţa Ofelia Popii a fost premiată pentru prestaţia sa.
Welcome to Liveland
Mai putin de 30 de zile ne despart de Liveland Festival, cel mai nou festival muzical, cu impact negativ minim asupra mediului, ce va avea loc in Bucuresti intre 17 si 20 iunie, la E-Uranus si The Ark. Aflat la prima editie, Liveland Festival isi propune sa prezinte publicului o selectie valoroasa de artisti ilustand cele mai noi tendinte in peisajul muzical actual. Timp de trei zile, de joi pana sambata, pe scena festivalului vor urca formatii in voga in Europa si Statele Unite, de la trupe din noul val indie si electro pop de la Berlin si Londra (The Whitest Boy Alive, Fenech Soler), pana la veterani ai art-rock-ului experimental (Xiu Xiu, Hugo Race & True Spirit). Pe langa muzica, la festival vor fi si proiectii de filme cu tematica ecologica, showroom-uri de tehnologii si practici alternative, slow-food si agricultura organica, iar deseurile colectate in urma festivalului vor fi reciclate. Biletele sunt in numar limitat si pot fi achizitionate online pe www.myticket.ro si www.eventim.ro, sau din reteaua Diverta, librariile Carturesti si Humanitas, magazinele Orange, Germanos si Vodafone din intreaga tara, si la FRONT (Calea Rahovei, 196A). Mai multe detalii despre festival sunt disponibile pe www.livelandfestival.ro.
Premiul Zilelor Filmului Românesc
Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, va acorda Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2010, care are loc intre 28 mai şi 6 iunie. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din cineastul croat Goran Odvorčić, regizoarea bulgară Sevda Kozareva şi regizoarea şi scenarista Stanca Radu, câştigătoarea de anul trecut a Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc de la TIFF. Secţiunea Zilele Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010 este prezentată de Mediafax şi coorganizată de Institutul Cultural Român.
9 porţi deschise

Festivalul Internaţional Ceh şi Evreiesc "9 Gates", iniţiat in Cehia, se află in desfăşurare, până pe 29 mai, la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Festivalul constituie un mix de muzică, film, literatura şi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Expoziţiile prezentate sunt "Vecinii care au dispărut", un proiect in cadrul căruia tineri cu vârste cuprinse intre 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze de familie sau alte documente despre cei dispăruţi in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelor Holocaustului - copiii", o continuare a primului proiect. Acestora li se adaugă proiecţia peliculelor "Short Long Journey" (2009, Cehia) şi "Diamonds of the Night" (1964, Cehoslovacia), precum şi concertul de muzică klezmer al trupei Naches. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul Centrului Ceh, www.czech-it.ro.