O antologie antologică

Autor: P. Voinea 27.05.2010

Tautologia din titlu se impune in cazul de faţă: antologia IZ NOVIJE RUMUNSKE POEZIJE (Din noua poezie română), apărută la finele anului 2009 in Serbia, la Novi Sad, este o carte incântătoare.

Ochiul este mai intâi atras de o copertă şi de ilustraţiile (adecvate la textele poeziilor) inspirate, elegante, aş spune chiar fastuoase: uşor de recunoscut şi greu de uitat, semnate de maestrul Doru Bosiok; apoi, in această imbătătoare vestimentaţie, de textele tinerilor poeţi, mai degrabă tăioase şi aspre: selecţia autorilor, care denotă o bună cunoaştere a actualităţii poetice de la noi - poetul Pavel Gătăianţu, acelaşi care ne-a surprins, la fel de plăcut, cu excelenta revistă novosădeană Europa; prefaţa, succintă, la obiect - tânărul şi promiţătorul critic Bojan Samson; traducerea, care nu se lasă mai prejos - Ioan R. Peianov.

Iată numele celor 15 autori prezentaţi in antologie: Ioan Es Pop, Diana Korkan, Costel Stancu, Robert Şerban, Dan Mircea Cipariu, Răzvan Ţupa, Dan Coman, Andra Rotaru, Cătălina Cadinoiu, Livia Roşca, Stoian O. Bogdan, Claudiu Komartin, Oana Cătălina Ninu, Irina Georgescu, Aida Hancer.

Fiecare autor este prezent cu câte şase texte, in selecţie proprie, o scurtă notă biobibliografică insoţeşte grupajele. Ingrijitorul de ediţie, redactor responsabil, Pavel Gătăianţu, spune intr-un scurt argument: "Doresc să stabilim o comunicare intre creatorii români şi cei sârbi şi, dacă va fi posibil, să continuăm scoţând şi o a doua carte, in care să realizăm o selecţie a poeziei autorilor sârbi din aceeaşi generaţie. Astfel vom contribui la dialogul cultural."

Generaţia căreia Gătăianţu ii propune să dialogheze este cea a poeţilor care nu au trecut de 40 de ani, după cum cititorul român va fi observat, din sumarul, cronologic ordonat; sumar care cuprinde o singură excepţie (Ioan Es Pop), menită a marca o anume continuitate intre generaţii.

Dialogul, se pare, a şi inceput: din informaţiile pe care le deţinem, antologia a fost bine primită de presa din Serbia, inclusiv cea din Belgrad (Politika etc.)

Felicitări intregului colectiv care a lucrat, profesionist, dar cu dragoste, la această (temerară?) intreprindere. Nu in ultimul rând, Direcţiei pentru Cultură a oraşului Novi Sad, Secretariatului pentru cultură al provinciei Voivodina, care au reuşit să găsească mijloacele necesare infăptuirii ei. Cu atât mai mult cu cât, nu-i aşa, suntem in vremuri de restrişte. Dar la ce bun restriştea, să zicem, in vremuri de-a dreptul poetice?!