Petrom acuza ANRE si Hidroelectrica de fraternizare. Producatorul de energie contraataca: Sa nu transformam Romania in Republica OMV

Autor: Roxana Petrescu 27.05.2010

Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca autoritatile de la Bruxelles sunt ingrijorate de independenta institutionala a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie care in loc sa fie un arbitru neutru al pietei de energie, este de multi ani una foarte politizata.

"La Bruxelles exista o ingrijorare serioasa privind modul de functionare al ANRE, aceasta fiind o institutie politizata de mai multi ani. ANRE are nevoie de exemplu de un nou sediu pentru ca nu este normal ca presedintele ANRE sa se intalneasca cu domnul David (directorul general al Hidroelectrica - n.red) la toaleta", a spus Razvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste in cadrul OMV Petrom si vicepresedinte al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei, in cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy.
Nicolescu a mai spus ca nu intelege cum doar anumiti consumatori pot primi gazul ieftin, asa cum este cazul industriei chimice.

"Nu inteleg nici de ce de exemplu domnul Becali este subventionat la pretul gazelor pe care il plateste el fiind protejat prin tarifele reglementate", a mai spus Nicolescu, facand referire la necesitatea restrangerii numarului de consumatori care beneficiaza de preturi reglementate doar pentru cei care au cu adevarat probleme financiare.
In replica, directorul general al Hidroelectrica, a spus ca el nu se duce la toaleta cu presedintele ANRE si ca nu este cazul ca Romania sa devida o republica OMV.
"Nu mi-am propus sa merg la toaleta cu domnul Lificiu (presedintele ANRE - n.r.). Avem coridoare separate. In al doilea rand, Petrom ar putea ajuta mai mult economia prin majorarea redeventelor, nu prin faptul ca pastreaza 100 -200 de angajati. Sa nu transformam Romania in republica OMV", a precizat David