Rezultatul unui an de prudenta: bancherii au ajuns din nou sa ia mai multi bani de la populatie decat imprumuta

Autor: Ciprian Valentin Botea 28.05.2010

Populatia a redevenit in primul trimestru creditor net al sistemului bancar, in conditiile in care depozitele au crescut constant in ultimul an, crestere alimentata de un puternic sentiment de prudenta si de dobanzile ridicate oferite de banci, potrivit datelor BNR. Soldul depozitelor ajungea la sfarsitul lui martie la 99,7 miliarde de lei (circa 24,5 mld. euro), depasind cu aproape un miliard si jumatate soldul creditelor acordate de banci populatiei.

"In ultimul an soldul creditelor a evoluat foarte slab, inregistrand chiar scaderi in unele luni, in timp ce depozitele au crescut tot timpul dintr-un motiv precautional. Evident ca pozitia populatiei fata de sectorul bancar s-a imbunatatit", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Soldul depozitelor constituite la banci de catre persoanele fizice a urcat doar in primele trei luni din acest an cu 1,2 miliarde de lei, in timp ce de la sfarsitul lui 2008 pana in prezent a crescut cu aproape 18 miliarde de lei. Doua treimi din depozitele populatiei sunt economii pastrate in lei.

In schimb, companiile si-au inrautatit pozitia fata de sistemul bancar, raportul dintre depozite si credite coborand in primul trimestru la 66,7% fata de 72,2% in decembrie si apropiindu-se de minimul record de 64,2% inregistrat la sfarsitul lui 2008. Companiile aveau in martie depozite de 67,4 miliarde de euro, cu 3 miliarde de euro mai putin decat decat in decembrie.
Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, afirma recent ca bancile ar trebui sa urmareasca un raport de circa 110-120% intre creditele acordate si depozitele atrase astfel incat finantarile acordate sa fie finantate integral prin capitalurile proprii detinute si fondurile stabile, atrase de la clienti.

Pe de alta parte, este periculos ca bancile sa aiba depozite mult mai mari decat creditele acordate, pentru ca pot fi tentate sa investeasca lichiditatile excedentare in "porcarii", a spus Treichl, referindu-se la produsele derivate sofisticate, care au ajuns sa fie considerate active toxice in criza financiara globala declansata in 2008.

Analistii spun insa ca situatia nu trebuie interpretata ca un semnal de alarma potrivit caruia firmele incep sa-si consume resursele din lipsa de credite si ca variatia soldului depozitelor companiilor la inceput de an este normala, putand fi observata inclusiv in anii anteriori. "Este o situatie sezoniera, pentru ca soldul depozitelor companiilor fluctueaza foarte mult de la o perioada la alta. Intotdeauna situatia depozitelor companiilor a fost mai buna in decembrie comparativ cu inceputul anului", spune Dumitru.

Daca evolutia depozitelor constituite la banci de companii este destul de greu de identificat, date fiind variatiile sezoniere, in cazul populatiei situatia este destul de clara: economisirea va continua in conditiile in care oamenii sunt inconjurati de incertitudini privind situatia viitoare a veniturilor si a locului de munca.

"Tendinta de imbunatatire a pozitiei populatiei fata de sectorul bancar se va mentine si in perioada urmatoare, deoarece romanii continua sa economiseasca pe un fond precautional. Oamenii economisesc mai mult chiar daca au resurse mai mari, pentru ca nu au o perspectiva foarte buna asupra viitorului", a mai adaugat economistul-sef al Raiffeisen.

Ritmul de crestere al depozitelor populatiei s-a diminuat insa la inceputul acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2009, avand in vedere ca venitul disponibil al populatiei a continuat sa se micsoreze. Mai mult, nici dobanzile nu mai reprezinta un stimulent puternic pentru economisire, avand in vedere ca s-au injumatatit in aceeasi perioada.

In martie, dobanda medie la depozitele noi in lei ajungea la 7,25% pe an, cu putin peste dobanda de politica monetara a BNR, in conditiile in care la inceputul anului trecut multe banci ofereau dobanzi de 15-16% pe an. Ofertele cu dobanzi de doua cifre au disparut de pe piata inca din luna februarie.

Dobanzile de doua cifre au aparut anul trecut pe piata, pe fondul unei lipse de lichiditate pe piata si in conditiile in care grupurile-mama au taiat limitele de finantare acordate subsidiarelor din Romania. Lichiditatea s-a imbunatatit semnificativ la inceputul acestui an, dobanzile interbancare mentinandu-se aproape constant sub dobanda de politica monetara a bancii centrale.

Data fiind lichiditatea foarte mare de pe piata si lipsa plasamentelor, bancile au ajuns sa constituie in aprilie depozite pe termen scurt la BNR in valoare record de 80 de miliarde de lei (circa 19 miliarde de euro). In mai, lichiditatea de pe piata a mai scazut, lucru indicat si de dobanzile interbancare, care au revenit in ultimele zile peste dobanda cheie a BNR.

Totusi, pentru a-si pastra deponentii sau pentru a castiga clienti noi unele banci au venit in ultima perioada cu promotii la depozite, unde dobanzile sar si cu doua procente peste media pietei.

De exemplu, Bancpost a lansat recent un depozit promotional in euro cu scadenta la patru luni cu o dobanda de 4,5% pe an, in conditiile in care pe piata dobanda la euro ajungea undeva in jurul a 2% pe an.