Lehman Brothers ii acuza pe rivalii de la JP Morgan ca i-au grabit sfarsitul

Autor: Catalina Apostoiu 27.05.2010

Banca de investitii aflata in faliment Lehman Brothers a actionat in instanta JPMorgan Chase, acuzand a doua mare banca americana de transferarea ilegala de active de miliarde de dolari de care Lehman avea nevoie disperata in zilele de dinaintea caderii sale, conform agentiei de presa Thomson Reuters.

In cadrul actiunii deschise in cadrul curtii de faliment din Manhattan, JPMorgan este acuzata ca s-a folosit de "accesul sau fara egal" la detalii din interior privitoare la problemele Lehman pentru a extrage garantii in valoare de 8,6 miliarde de dolari in cadrul celor patru zile de business ce au precedat data falimentului Lehman, 15 septembrie 2008, inclusiv 5 miliarde de dolari in ultima zi de business.

JPMorgan era principala banca de clearing a Lehman, actionand drept intermediar in cadrul tranzactiilor Lehman cu alte parti.

Conform plangerii formulate, oficialii JPMorgan erau constienti, pe baza acestei relatii, de problemele din ce in ce mai grave ale Lehman si au amenintat ca nu vor mai oferi Lehman servicii vitale de clearing daca aceasta nu vine cu un volum foarte mare de garantii.

"Cu aceasta arma financiara, JPMorgan a reusit sa obtina acorduri extraordinare din partea Lehman practic peste noapte", se arata in cadrul plangerii. "Aceste miliarde de dolari apartin de drept Lehman si creditorilor sai."

Oficialii Lehman acuza ca bancherii de la JPMorgan au decis sa dispuna de aceste garantii dupa ce au aflat din intruniri cu presedintele Fed Ben Bernanke si secretarul de atunci al Trezoreriei Henry Paulson ca guvernul nu va salva banca de la faliment.

In cadrul procesului, Lehman si comitetul creditorilor sai nesecurizati incearca sa obtina daune de 5 miliarde de dolari, returnarea garantiilor si alte compensatii.

Joe Evangelisti, purtator de cuvant al JPMorgan, a caracterizat procesul drept "fara nicio baza". "Deciziile Lehman de a-si asuma datorii periculoase si de a-si dubla expunerea fata de titlurile subprime, si nu comportamentul JPMorgan, au condus la falimentul Lehman", a declarat Evangelisti.