Bancile au devenit marul discordiei intre Franta, Anglia si restul Europei

Autor: Catalina Apostoiu 27.05.2010

Marea Britanie si Franta au intrat in conflict cu alte tari membre ale Uniunii Europene cu privire la propunerile referitoare la viitoare masuri de preintampinare a crizelor bancare, o indicatie in plus a problemelor intampinate in definitivarea unui raspuns comun fata de dificultatile economice ale blocului european, scrie Financial Times.

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna, a initiat planuri de constituire de catre tarile membre a unor fonduri nationale care sa contribuie la lichidarea sau reorganizarea bancilor cu probleme, fonduri alimentate de o taxa impusa sectorului financiar.

Oficialii britanici au respins aceasta idee, argumentand ca ar introduce un "hazard moral" si ar incuraja bancile sa considere ca taxa reprezinta o prima de asigurare care le-ar indreptati sa primeasca ajutor in caz ca au probleme. Oficialii francezi au anuntat ca au temeri similare.

Oficialii ministerului german de finante au declarat insa ca pachetul pare sa "avanseze in directia buna". Wolfgang Schaeuble, ministru de finante, vrea ca bancile germane sa plateasca aproximativ un miliard de euro pe an in cadrul unui fond separat pentru lichidarea bancilor cu probleme.

Michel Barnier a declarat ca este constient de problema hazardului moral, insa a adaugat ca "este inacceptabil ca povara costurilor implicate de salvarea sectorului bancar sa fie in continuare suportata de contribuabili".

Planul sau va fi luat in discutie de catre ministrii de finante si liderii UE luna viitoare. Autoritatile de la Bruxelles spera ca vor obtine sprijin suficient pentru a promova ideea fondului in cadrul reuniunii G20 de la sfarsitul lunii iunie.

Un consens pare sa se formeze cu privire la necesitatea impunerii unei taxe bancare, insa Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a declarat in Londra ca tarile ar putea implementa aceasta idee in mod diferit.

Ministrul britanic al finantelor a declarat ca scopul unei astfel de taxe trebuie sa fie cel de a atrage bani pentru cheltuieli generale, iar un oficial francez s-a declarat de acord cu ideea taxei, dar a respins crearea unui fond "de salvare".