Bulgaria amana intrarea in anticamera euro

Autor: Andreea Neferu 27.05.2010

Bulgaria si-a amanat pana anul viitor planurile de a intra in mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro, a declarat ministrul de finante Simeon Djankov, citat de agentia de presa Thomson Reuters.

Bulgaria a fost nevoita sa renunte la intrarea in ERM-2 in aprilie, cand a dezvaluit ca deficitul real pe 2009 era mai mare decat cel preconizat, fapt ce i-a afectat credibilitatea si a reinviat temerile cu privire la transparenta fiscala din regiune.

"Nu ne putem inscrie in mecanismul ERM-2 anul acesta, trebuie sa mai asteptam. Insa incepand cu 1 ianuarie anul viitor, suntem pregatiti sa mergem mai departe. Planul nostru e sa ne inscriem anul viitor", a spus Djankov.

Partidul de centru-dreapta GERB, care a venit la putere in iulie anul trecut, spera ca Bulgaria va putea adopta moneda euro incepand cu 2013, insa recesiunea, coroborata cu un deficit bugetar masiv si cu turbulentele din zona euro, a facut acest obiectiv destul de nerealist, sunt de parere analistii.

In ciuda unei gauri bugetare de 3,9% din PIB in 2009, calculata dupa metodologia valabila in Uniunea Europeana si dubla fata de cifra anuntata initial, Djankov declarase in urma cu ceva vreme ca Bulgaria va continua eforturile de adoptare a monedei euro si ca va intra in ERM-2 anul acesta.

Ministrul bulgar de finante a confirmat faptul ca noua tinta de deficit pentru 2010 este de 4,8% din PIB, aceeasi cifra pe care si Kalin Hristov, viceguvernatorul bancii centrale bulgare, o anuntase marti.

Bulgaria, tara a carei economie s-a contractat cu 4% in primul trimestru, dupa un declin de 5% in anul 2009, trebuie sa-si fixeze o noua data tinta pentru adoptarea euro, pentru ca, in ciuda intarzierii intrarii in ERM-2, analistii raman inca sceptici cu privire la sansele Bulgariei si pentru anul 2011.

"As fi mai degraba precaut. Nu intrevad intrarea in ERM-2 in anul urmator si nu numai din motive economice, ci si din cauza provocarilor politice cu care tara se confrunta, precum insuficienta reglementare", a avertizat Dmitri Gourov, economist pentru UniCredit.