Grecii de la NBG au castigat 12 mil. euro

Autor: Liviu Chiru 27.05.2010

Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar la Banca Romaneasca, a obtinut un profit net de 12 milioane de euro din operatiunile locale in primul trimestru.

Castigul, calculat conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), este cu 71% mai mare decat obtinut in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate de grup la Atena. Grecii mai detin pe plan local o societate de leasing, una de brokeraj bursier si un broker de asigurari, rezultatele fiind consolidate pentru toate subsidiarele.

Majorarea profitului net a fost sustinuta de cresterea veniturilor operationale, in special pe partea de comisioane, care au urcat de patru ori, pana la 12 milioane de euro. Grosul veniturilor au venit insa din dobanzi, care au inregistrat insa o scadere usoara, pana la 30 de milioane de euro. Cheltuielile operationale au urcat cu numai 7%, la 18 milioane de euro.

Provizioanele au crescut usor, pana la 10 mil. euro, lasand astfel mai mult loc pentru profit net. Potrivit grupului, valoarea creditelor neperformante a urcat la 4,1% din totalul portofoliului, de la 3,5% in decembrie anul trecut, potrivit propriilor norme de incadrare a expunerilor. Grecii prezinta si o statistica intocmita dupa reglementarile BNR, in care ponderea creditelor neperformante este de 7,2%, fata de 6,7% in decembrie anul trecut, iar media pietei era de 13,4% la sfarsitul lunii martie.

NBG, unul dintre semnatarii angajamentului de la Viena din primavara trecuta privind mentinerea expunerii pe plan local, si-a majorat soldul creditelor acordate cu 1% in primul trimestru din 2010, pana la 2,1 miliarde de euro. Cresterea a fost realizata in zona de retail, soldul urcand usor la 980 de milioane de euro, in timp ce pe corporate a stagnat la 1,12 miliarde de euro. Soldul depozitelor atrase pe plan local a stagnat in primele trei luni din 2010, la putin peste un miliard de euro.