Din iunie, televiziune HD prin cablu de la RCS&RDS si prin satelit si cablu de la Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 28.05.2010

RCS&RDS si Romtelecom, numarul unu si trei de pe piata locala de servicii TV, vor lansa luna viitoare, cu cateva zile inainte de inceperea Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud servicii de inalta definitie (HD), incercand astfel sa genereze noi surse de venituri, au anuntat cei doi operatori in cadrul conferintei Ziua Comunicatiilor, organizata de compania Agnor High Tech.

Romtelecom, numarul trei pe piata de servicii TV, va lansa pe patru iunie serviciile HD atat pentru clientii prin satelit ai platformei Dolce, cat si pentru clientii abonati la compania sa de cablu TV (NextGen). Romtelecom are aproximativ 950.000 de clienti pe TV, dintre care circa 30.000 pe cablu TV, 10.000 pe platforma IPTV, iar diferenta pe satelit. Clientii IPTV au deja acces la servicii TV HD. Toti clientii de televiziune digitala Romtelecom Dolce se pot abona la pachetul Dolce HD, care contine in acest moment posturile TVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD si Discovery Showcase HD la tariful de 4,9 euro, fara TVA, a declarat Ovidiu Ghiman, director executiv strategie si dezvoltarea afacerii al Romtelecom.

Standardul HD asigura imagini de pana la cinci ori mai clare decat transmisiile standard insa clientii trebuie sa detina un televizor HD Ready sau Full HD si un nou echipament de receptie (set top box) pentru a urmari emisiunile HD.

Clientii Romtelecom pot achizitiona echipamentele HD la tarife care incep de la 49 euro, fara TVA. Un client care achizitioneaza mai multe set top boxuri va plati pentru al doilea pana la al patrulea echipament 69 de euro (fara TVA). Clientii care au abonament Dolce Flexi trebuie sa plateasca 99 de euro (fara TVA) pentru fiecare echipament.

RCS&RDS, numarul unu pe piata locala TV, va lansa in luna iunie servicii HD, urmand ca abonatii societatii sa vizioneze meciurile Campionatului Mondial de fotbal in acest standard, a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului. "Initial serviciile HD vor fi oferite clientilor prin cablu TV. Vom anunta in cateva zile pretul pachetelor de programe si al echipamentelor HD", a declarat pentru ZF Valentin Popoviciu. "De asemenea, RCS&RDS va lansa in iunie serviciile preplatite de telefonie mobila si internet", a adaugat el.

Societatea furnizeaza servicii de telefonie fixa, mobila (3G), acces la internet si retransmisie a programelor TV. In afara de Romania, RCS&RDS este prezenta in alte sase state din Europa - Ungaria, Spania, Slovacia, Croatia, Cehia si Serbia.

Serviciile de internet si televiziune si numarul de minute vorbite in medie la telefonul mobil se numara printre putinii indicatori ai pietei locale de telecom care s-au aflat pe crestere anul trecut, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Cifrele ANCOM arata ca la finele anului 2009 numarul de abonati la serviciile de retransmisie programe audiovizuale a avansat cu 3%, la 5,8 milioane. "Numarul de abonati prin retele de cablu totalizeaza 3,48 milioane, in usoara scadere, de 0,4%, fata de 2008, din care 0,32 milioane receptioneaza programele TV in format digital", a declarat Bogdan Iana, directorul Directiei administrare spectru si resurse de numerotatie din cadrul ANCOM. Potrivit ANCOM, numarul de abonati prin retele satelit (DTH) a avansat in 2009 cu 8,4%, la 2,33 milioane.

Volumul traficului de voce initiat in retelele mobile de telefonie a crescut cu 39% in 2009, la 42 miliarde de minute, corespunzator unui numar de 21 miliarde de apeluri, nivel superior cu 25% fata de anul precedent. "Traficul efectuat in medie lunar de un utilizator a insumat doua ore si 22 de minute, avansul fata de 2008 fiind de 28 de minute, in timp ce numarul de mesaje scrise trimise a ajuns la 25, cu 64% mai mult fata de anul precedent", a spus Iana.

Potrivit datelor ANCOM, peste sapte miliarde de mesaje scrise (SMS-uri) au fost transmise in 2009, cu 73% mai mult fata de anul precedent, din care 90% catre reteaua proprie. Rata de penetrare a telefoniei mobile a crescut cu 4,4 puncte procentuale in 2009, la 118,2%.

"Numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a urcat 12%, la 2,8 milioane, din care 2,5 milioane pentru abonati persoane fizice si 0,3 milioane pentru abonati persoane juridice. Rata de penetrare la 100 de locuitori se situeaza la 13,1%, iar la 100 de gospodarii - 34,2%", a spus reprezentantul ANCOM.

El a adaugat ca numarul conexiunilor active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a ajuns la 2,5 milioane, in crestere cu 66% fata de 2008.

Ce au anuntat operatorii de comunicatii