Electromagnetica, compania cu o crestere anuala a afacerilor de 50% in ultimii cinci ani

Autor: Vlad Anastasiu 27.05.2010

Compania Electromagnetica (ELMA), specializata in productia de echipamente electrice si pentru telecomunicatii, a inregistrat in ultimii cinci ani un avans puternic al afacerilor, acestea urcand la o rata medie de 48% pe an.

In 2009 compania a realizat o cifra de afaceri de 400 mil. lei (94,5 mil. euro), in timp ce profitul net s-a ridicat la circa 28 mil. lei (6,6 mil. euro), in crestere cu circa 50% fata de anul anterior. Pentru primul trimestru compania nu a facut inca publice rezultatele financiare.

Pentru acest an, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 350 mil. lei, in scadere cu aproape 13% fata de 2009 si un profit brut de 12,5 mil. lei.

Compania nu a acordat dividende in ultimii 3 ani, profitul obtinut fiind repartizat dezvoltarii societatii. In acest sens, compania a anuntat pentru acest an investitii de circa 10 mil. euro, destinate construirii unei microhidrocentrale si modernizarii unei alte unitati de productie a energiei electrice in judetul Suceava.

In ultimii ani compania a dezvoltat activitati in industria energetica, atat pe segmentul de productie, cat si pe segmentul de furnizare a energiei electrice. Anul trecut, tradingul din energie a inregistrat cea mai mare contributie in cifra de afaceri a companiei, respectiv circa 90%. Pe segmentul de furnizare de electricitate compania detine o cota de 5%, in timp ce pe segmentul energiei electrice regenerabile cota de piata se ridica la circa 2%, potrivit ultimelor statistici.

In plus, compania detine monopolul pe piata releelor SCB si a inductorilor de locomotive. Cu o cota de piata de peste 50%, compania este lider pe segmentul sistemelor de masura si telegestiune pentru abonatii casnici, iar pe segmentul contoarelor monofazate si monotarife, compania detine o cota de 9,5%.

Analistii firmei de brokeraj Target Capital au emis recent o recomandare de "mentinere" pe titlurile Electromagnetica cu o tinta de pret la 12 luni de 0,6 lei/unitate, cu circa 20% peste cotatia din piata a acestor titluri. "Date fiind consecintele crizei economico-financiare asupra potentialului de evolutie a economiei interne, perspectivele de mentinere a contractiei economice pe plan intern in trimestrele urmatoare, mai ales in contextul masurilor de austeritate recent anuntate, precum si riscurile pe plan macroeconomic international, recomandam mentinerea titlurilor Electromagnetica", spune Andrei Radulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

In prezent actiunile companiei se tranzactioneaza la un pret de 0,49 lei/unitate, la aceasta cotatie capitalizarea companiei ridicandu-se la circa 170 mil. lei (39,6 mil. euro). De la inceputul anului, titlurile companiei au inregistrat un avans de 17,6%, in timp ce randamentul pe 2009 s-a ridicat la peste 64%.