Dilema Curtii Constitutionale: Cum sa justifici restrangerea drepturilor? Este criza economica dezastru sau sinistru?

Ziarul Financiar 28.05.2010

Guvernul s-a blindat fata de previzibila atacare la Curtea Constitutionala a legilor de reducere a pensiilor si salariilor, scrie Gandul. Premisa de la care pleaca Executivul este ca actuala criza submineaza siguranta nationala a Romaniei. Judecatorii constitutionali vor lua decizia cu gandul ca, prin aceste legi, li se vor taia si lor indemnizatiile.

Criza economica atenteaza la siguranta nationala si, prin urmare, este necesara o restrangere temporara a unor drepturi sau libertati. Aceasta este gaselinta guvernantilor pentru a face inatacabil la Curtea Constitutionala pachetul de legi prin care se reduc pensiile si salariile.

Cum FMI a cerut garantii guvernului ca legile nu vor pica la Curte, asa cum s-a intamplat de multe ori, juristii Puterii au gasit solutia invocarii articolului 53 din Constitutie, care prevede ca pot fi re-stranse unele drepturi sau libertati pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei pu-blice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Prin urmare, judecatorii Constitutionali vor trebui sa decida: este criza economica un dezastru sau un sinistru deosebit de grav? Aflati care este opinia specialistilor in legatura cu invocarea articolului 53 din Constitutie pe www.gandul.info.