Peter Weiss, fost sef al RBS, intra in CA al Bancpost

Autor: Voican Razvan 30.05.2010

Peter Weiss, care a condus timp de patru ani RBS Romania (initial ABN Amro Bank), a fost ales membru in Consiliul de Administratie al Bancpost, filiala locala a grupului elen EFG Eurobank.

Conform procedurii, el asteapta aprobarea BNR pentru exercitarea noii pozitii, avand un mandat de trei ani. In acte, el figureaza cu numele Pedro Miguel Weiss, avand pasaport argentinian, dar cu domiciliul in Atena.

Weiss a preluat conducerea RBS in 2005, pe vremea cand banca locala facea parte din grupul olandez ABN Amro. In toamna trecuta, odata cu incheierea mandatului de CEO in Romania, RBS a anuntat ca Weiss preia conducerea subsidiarei din Grecia a grupului britanic. Potrivit unor surse bancare, planurile s-au schimbat intre timp, iar Weiss a ajuns la EFG Eurobank, devenind acum reprezentant al grupului elen in Consiliul de Administratie al Bancpost.

Instalarea lui Weiss nu este singura schimbare din CA. Gabriela Ilie, care reprezenta SIF Oltenia, a demisionat. SIF Oltenia isi vanduse actiunile detinute la Bancpost din iunie 2009, pentru 12,15 mil. euro. Carmen Dumitrescu, director adjunct al SIF Banat-Crisana, a ramas in Consiliu ca membru independent, in conditiile in care nici acest SIF nu mai are actiuni. Ea este al doilea roman din CA al Bancpost, alaturi de presedintele Mihai Bogza.

In acelasi timp au fost realesi pentru un nou mandat de trei ani Michael Vlastarakis, directorul general al retelei Eurobank, si Piergiorgio Pradelli, directorul general al diviziei internationale a grupului elen. Un nou membru al Consiliului este grecul Fokion Karavias, directorul general al diviziei Global Markets din Eurobank.

De anul trecut, Bancpost este controlata deplin de EFG Eurobank, care a ajuns la peste 93% din actiuni in urma cumpararii actiunilor detinute de SIF Transilvania si SIF Oltenia. Cu toate acestea, numarul membrilor Consiliului de Administratie a crescut de la 11 la 13 in prezent, fata de minimul statutar de 7.

Adunarea Generala a Actionarilor a stabilit la inceputul lunii mai plafonarea cheltuielilor cu beneficiile cash si sub alte forme acordate conducatorilor bancii si membrilor Consiliului de Administratie la 0,15% din totalul activelor de la 31 decembrie. Dupa contabilitatea romaneasca, banca avea la acea data active de 14,6 mld. lei (3,47 mld. euro), rezultand un plafon al remuneratiilor de aproape 22 mil. lei (5,2 mil. euro). Consiliul de Administratie numeste conducatorii bancii, le stabileste remuneratiile si le supravegheaza activitatea.

Pe de alta parte, AGA a aprobat includerea in statutul Bancpost a unei prevederi conform careia banca isi desfasoara activitatea "si prin ghiseele oficiilor postale din subordinea Companiei Nationale Posta Romana, pe baza de conventie". Bancpost are o relatie speciala cu Posta inca de la infiintare in 1991 si au existat mai multe planuri de extindere a colaborarii si dupa preluarea bancii de catre grecii de la Eurobank.