Brokerii vad un iunie volatil la Bursa, dar mai putin dramatic ca luna mai

Autor: Vlad Anastasiu 30.05.2010

In luna mai Bursa de la Bucuresti a inregistrat cea mai mare corectie din ultimul an si jumatate in conditiile in care principalii indici au consemnat scaderi cuprinse intre minus 13% pe BET si peste minus 30% pe indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati financiare. Scaderile ar fi depasit 20% si respectiv 50% daca Bursa nu ar fi recuperat din pierderi pe finalul saptamanii trecute. In ultimele trei sedinte de saptamana trecuta indicii au castigat peste 4%.

"Luna mai a fost intr-adevar surprinzatoare din punctul de vedere al scaderilor inregistrate si al volatilitatii din piata. In piata s-a simtit o emotie puternica din partea investitorilor cu privire la stirile externe pe de o parte, dar si la evenimentele interne. Pe fondul acestor stiri, volatilitatea din piata a fost extrem de ridicata, ceea ce a si dus la variatiile mari de pe Bursa, a explicat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de intermediere IFB Finwest.

In acest interval, pe piata locala s-au inregistrat corectii de peste 40%, in special pe emitentii din sectorul industrial, precum Electroputere Craiova (EPT), Mechel Targoviste (COS) si Alumil Rom (ALU).

La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere din luna mai a fost consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut peste 35% fata de ultima cotatie din luna aprilie.

Pentru luna urmatoare, brokerii se asteapta in continuare la o volatilitate ridicata in piata, dar fara miscari de amploare la nivelul indicilor, iar spre sfarsitul lunii iunie, acestia apreciaza ca Bursa va intra intr-o perioada de acalmie si acumulare.

"In continuare cred ca vom vedea o volatilitate mai mare in piata, dar fara miscari la fel de dramatice ca in mai. Spre sfarsitul lunii cred ca piata o sa intre intr-o perioada de acumulare si acalmie, in conditiile in care vine vara si traditional vorbind este o perioada cu activitate bursiera ceva mai redusa", a adaugat Dragolea.

Bursa, de altfel, a inceput sa reduca din volatiliate in ultima saptamana, vineri, spre exemplu, indicii locali inregistrand variatii de maximum 1,8% pe indicatorul energetic BET-NG. BET si BET-FI au consemnat aprecieri de 0,5% fiecare fata de referinta, evoluand in jurul pragurilor suport de 5.000 de puncte si respectiv 20.000 de puncte.

Si rulajul pietei s-a diminuat in ultimele sedinte de saptamana trecuta, ridicandu-se la putin peste 8,4 milioane de euro.

"Principalul factor de influenta pentru piata locala raman in continuare pietele externe. Pe plan local nu vad ce s-ar mai putea intampla. Nu cred ca vom vedea o reluare a discutiilor referitoare la majoarea pragului de detinere la SIF-uri, pentru ca nu este momentul, iar introducerea impozitului, grevele si miscarile sociale au fost incluse in pret pana acum. Daca pe extern o sa vedem ceva semnificativ, piata locala nu o sa iasa din tipar", a mai spus Dragolea.

Corectiile puternice inregistrate de piata locala in luna mai s-au datorat in principal scaderilor consemnate de pietele europene, care au pierdut in acest interval chiar si peste 7%, pe indicele francez CAC40.

De urmarit astazi