Doar trei fonduri mutuale au batut BET-ul in primele cinci luni

Autor: Roxana Pricop 30.05.2010

Fondurile administrate de SIRA au batut bursa de la Bucuresti facand "short" pe indicii americani.



Omninvest si Omnitrust, cele doua fonduri adminstrate de societatea SIRA, s-au clasat pe primele doua pozitii in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale in 2010, aducand investitorilor randamente de peste 20% in primele cinci luni. Al treilea fond, Raiffeisen Confort, a obtinut un randament de circa 7%, restul de 48 de fonduri nereusind sa obtina castiguri peste cel al indicelui BET.

In acelasi interval, principalul indice al Bursei s-a apreciat cu 6% dupa un prim trimestru in forta, cand principali indici bursieri au crescut cu peste 30%, lunile aprilie si mai au coincis cu corectii de amploare pe piata locala de actiuni. Astfel ca in ultimele doua luni, fondurile mutuale cu expunere pe actiuni au pierdut mare parte din castigul obtinut la inceputul anului, unele dintre acestea afisand chiar randamente negative la finele primelor cinci luni.

Cu exceptia a doua fonduri: fondul de actiuni Omninvest care a incheiat primele cinci luni cu un randament de 22,07% si fondul diversificat Omnitrust cu un plus de 21,75%. In conditiile in care performerul anului trecut Active Dinamic a pierdut 1,23% in primele cinci luni, iar urmatorii clasati in topul celor mai performante fonduri de actiuni au castigat 5,77% in cazul fondului BT Index, administrat de societatea BT Asset Management, si 4,58% - randament marcat de Raiffeisen Prosper, gestionat de societatea Raiffeisen Asset Management.

"Strategia de investitii aplicata in cazul fondurilor administrate a fost cea de a deschide pozitii short pe indicii americani, avand in vedere gradul mare de corelatie care exista intre piata romaneasca de actiuni si cea americana. In cazul fondului diversificat Omnitrust, mare parte din active sunt sub forma de cash, fiind deschise pozitii short pe indicele american Standard&Poors 500. Astfel am reusit sa evitam corectiile de pe piata locala", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare SIRA.

Indicele S&P 500 cuprinde cele mai tranzactionate 500 de companii listate la bursa de valori din New York, iar deschiderea unei pozitii "short" pe un instrument financiar este un pariu ca respectivul instrument se va deprecia in valoare intr-un anumit interval.

SIRA este unul dintre cei mai longevivi administratori de pe piata locala, cu active nete in gestiune de circa 4,5 milioane de lei (peste 1 mil. euro) de la peste 4.400 de investitori. La finele lunii aprilie administratorul detinea cota de 0,1% din piata administratorilor de fonduri mutuale in valoare de 4,5 miliarde de lei.

Societatea este controlata de grupul financiar Viena International Holding, care detine 65,1% din capital. O participatie de 21,5% din SIRA este detinuta de Victor Baldescu, restul de capital fiind detinut de Danila Nicolae Alexandru (ruda a fostului presedinte al BCR Nicolae Danila) si Vizinteanu Florina care detin impreuna 10%. De asemenea, Daniel Danescu, fostul director al societatii, are o participatie de sub 1%. Omul de afaceri Efraim Naimer si Camelia Toma detin fiecare cate 50% din Viena International Holding.

La extrema opusa se situeaza fondurile Zepter Actiuni cu un minus de peste 10% si BCR Expert cu o pierdere de 9%.

Fondurile cu grad de risc scazut au adus investitorilor randamente cuprinse intre 2% si 4,5% in 2010. Astfel, fondul de obligatiuni Orizont, administrat de societatea Aviva Investors, a fost performerul fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix, marcand un randament de 4,5% in primele cinci luni. In cazul fondului monetar Bancpost Plus, administrat de societatea EFG Mutual Funds Management, luna mai a coincis cu retragerea tuturor investitorilor, fondul urmand sa fie retras de pe piata.