Cum au ajuns polonezii de la Enterprise Investors de la tranzactiile semnate in camerele de hotel la investitii de 160 mil. €

Autor: Roxana Daniela Pricop 30.05.2010

Jacek Siwicki, presedintele companiei poloneze de private equity Enterprise Investors, cu investitii de peste 160 de milioane de euro in companii romanesti, spune ca piata locala s-a schimbat dramatic in ultimul deceniu. Astfel, de la primele tranzactii semnate cu antreprenori in camerele de hotel, in prezent negocierile au devenit extrem de stranse si se deruleaza cu jucatori internationali.



Jacek Siwicki, presedintele companiei poloneze de private equity Enterprise Investors, cu investitii de peste 160 de milioane de euro in companii romanesti, spune ca piata locala s-a schimbat dramatic in ultimul deceniu.

Astfel, de la primele tranzactii semnate cu antreprenori in camere de hotel, in prezent negocierile au devenit extrem de stranse si se deruleaza cu jucatori internationali.

Prima investitie a fondurilor Enterprise Investors pe piata locala a fost si cea mai profitabila.

Participatia de 23% din MobilRom (astazi Orange), achizitionata in anul 2000 pentru o suma de 19 mil. euro, a adus firmei poloneze un multiplicator de patru in momentul exitului in 2005, cand France Telecom a preluat pachetul majoritar. Enterprise Investors a investit in operatorul de telefonie mobila alaturi de mai multe fonduri de investitii, printre care AIG si Oresa Ventures.

"La inceputul anilor 2000, ne gandeam sa aducem Orange pe Bursa, insa France Telecom a fost dispusa sa ne plateasca un multiplicator satisfacator pentru a prelua pachetul majoritar, astfel ca am ales sa vindem participatia in afara pietei de capital", a spus Jacek Siwicki, presedintele Enterprise Investors.

Infiintata in urma cu 20 de ani, la Varsovia, fondul de private equity a investit peste 1,3 mld. euro in regiunea Europei Centrale si de Est, piata poloneza atragand cele mai mari plasamente.

Enterprise Investors a fost fondata de doi americani, John Birkelund si Robert Faris, de numele lui Birkelund fiind legat si primul fond de private equity din SUA, in care investea familia Rothschild. In fondurile Enterprise Investors investesc de la fonduri de pensii, banci de investitii (BERD, JP Morgan), companii de asigurari (Allianz).

"Romania s-a schimbat dramatic"

Lantul de magazine Artima, pe care fondul polonez l-a achizitionat in 2005 de la omul de afaceri Florentin Banu, a fost al doilea cel mai profitabil plasament local. In 2007, cand a vandut Artima catre Carrefour, fondul a incasat 55 de milioane de euro, de trei ori mai mult decat investitia initiala.

"Romania s-a schimbat dramatic in ultimii zece ani. Daca in 2003, cand purtam primele discutii privind achizitionarea unui retailer romanesc si ne intalneam cu Florentin Banu, proprietarul de atunci al Artima, in camere de hotel pentru a pune la punct detaliile unei tranzactii, in 2007 primeam oferte de la cei mai mari jucatori internationali pentru Artima", a continuat Siwicki.

La doi ani de la vanzarea Artima, fondul polonez a investit din nou in retail, achizitionand lantul de magazine Profi in schimbul unei investitii de 66 de milioane de euro.

"In ceea ce priveste Profi, strategia este de a extinde operatiunile prin achizitii de magazine de la concurenti, dar si prin deschiderea de spatii noi", a adaugat presedintele Enterprise Investors.

Dupa preluarea Profi, in toamna anului trecut, oficialii Enterprise Investors au anuntat ca pana in 2013 au in plan dublarea retelei de magazine pana la 130 de unitati in teritoriu.

La inceputul acestui an, Profi a achizitionat trei spatii in Targoviste, Roman si Pascani de la retailerii Ethos si Fidelio.

Strategia aplicata la Profi este in mare masura similara cu cea abordata la o alta companie din portofoliu: producatorul de materiale de constructii Macon.

Enterprise Investors si-a stabilit ca obiectiv pentru urmatorii doi ani achizitionarea sau construirea de la zero a unei noi fabrici de BCA, pe langa cele doua pe care le detine deja la Deva (in 2006) si Oradea (in 2008), reunite sub brandul Macon, care se afla deja pe primul loc in topul producatorilor de BCA.

"Obtinerea unui pret bun de exit ar fi precum o lupta impotriva curentului"

Productia de software este un al pariu facut de polonezii de la Enterprise Investors pe piata locala. In 2005 Enterprise Investors a intrat in actionariatul Siveco intr-o tranzactie combinata de preluare de actiuni si majorare de capital, detinand in prezent 22,5%. Siveco este in prezent cel mai mare producator de soft local. La sfarsitul anului 2007, Siveco a inceput procesul de extindere a activitatii in afara granitelor tarii pentru ca in 2008 sa preia compania bulgareasca de IT Latona pentru 2 milioane de euro.

"Nu ar fi rezonabil sa vindem participatia la Siveco acum. Obtinerea unui pret bun de exit ar fi precum o lupta impotriva curentului. Cu toate acestea, Siveco este un candidat foarte bun pentru o listare duala pe Bursa din Bucuresti si pe cea de la Varsovia. Analizam in acelasi timp jucatori din regiune pentru extinderea Siveco in afara granitelor tarii", a afirmat Siwicki.

Cea mai recenta tranzactie incheiata pe piata locala a fost achizitia unui pachet de 56% din actiunile companiei de resurse umane SmarTree, afacere fondata de Eric Kish, unul dintre primii angajati ai lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol, in schimbul a 3 milioane de euro.

"Din experienta tranzactiilor pe care le-am incheiat, pot spune ca antreprenorii nu difera atat de mult de la o tara la alta: cu totii sunt creativi si invata usor. Una dintre cele mai mari provocari pentru antreprenori este sa invete ca nu sunt Dumnezeu, ca nu pot conduce compania precum un «one man show»", a conchis presedintele Enterprise Investors.

Ce spune Jacek Siwicki despre:

  • Cea mai profitabila investitie:

La inceputul anilor 2000, ne gandeam sa aducem Orange pe Bursa, insa France Telecom a fost dispusa sa ne plateasca un multiplicator satisfacator pentru a prelua pachetul majoritar.

  • Antreprenori:

Din experienta tranzactiilor pe care le-am incheiat, pot spune ca antreprenorii nu difera atat de mult de la o tara la alta: cu totii sunt creativi si invata usor.

  • Romania:

Romania s-a schimbat dramatic in ultimii zece ani. In 2003, purtam primele discutii privind achizitionarea unui retailer romanesc si ne intalneam cu Florentin Banu, proprietarul de atunci al Artima, in camere de hotel.

ENTERPRISE in Romania

  • Compania de resurse umane SmarTree (2010)
  • Lantul de magazine Profi (2009)
  • Producatorul de materiale de constructii Macon (2006)
  • producatorul de soft Siveco (2005)