Vanzarile de vopsea auto cresc peste asteptari, pentru ca oamenii prefera sa revopseasca decat sa cumpere o masina noua

Autor: Catalin Lupoaie 31.05.2010

Vanzarile de vopsele auto au crescut anul trecut pe fondul majorarii numarului de masini intrate in service pentru vopsire, dupa ce piata auto s-a prabusit cu 53%, cu doar 130.000 de masini vandute, revenind la nivelul din 2003. In conditiile in care piata de lacuri si vopsele decorative (destinata constructiilor noi si renovari) a scazut anul trecut cu circa 20-25%, pana la circa 160-170 mil. euro, producatorii locali au fost nevoiti sa compenseze diminuarea vanzarilor de vopsele decorative cu cele industriale.

Tot mai multi proprietari de automobile au optat pentru revopsirea masinilor proprii fie pentru vanzarea lor, fie pentru ca nu aveau bani de unele noi.
"Am pierdut cam 30% in zona constructiilor de locuinte noi si de aproximativ 15% pe alte segmente de piata. Am compensat insa pe partea de vopsele auto si pe gama deko datorita solicitarilor numeroase de renovari si reabilitari de locuinte", spune Achille Bardelli, directorul general executiv al grupului Policolor-Orgachim, unul dintre principalii producatori de vopsele din Romania. El nu a precizat insa cu cat au crescut vanzarile companiei pe segmentul de vopsele auto.

Policolor si-a mutat in ultimii ani aproape integral toate facilitatile de productie din Romania in Bulgaria, in afara de productia de vopsele pentru industria auto.
"Unul din produsele care a inregistrat vanzari bune in 2009 a fost Klar Professional, dedicate revopsirii automobilelor. Deoarece a scazut numarul de automobile noi vandute, atelierele de reparatii au primit mult mai multe solicitari de revopsiri pentru masini. Gama de vopsele dedicate constructiilor noi a fost cea care a avut de suferit insa am compensat cu rezultate mai bune pe divizia de retail, renovarile si reamenajarile fiind tendintele momentului", afirma Bardelli.

Policolor Orgachim a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 70 mil. euro, din care circa 75% este realizat in Romania, echivalentul a 52 mil. euro.
Un alt producator de vopsele auto este compania Kober din Piatra-Neamt, cu afaceri anuale de 43 mil. euro, care nu a oferit insa detalii referitoare la evolutia vanzarilor din acest sector.