Garantii de la stat pentru cofinantarea proiectelor UE

Autor: Adriana Rosoga 30.05.2010

Firmele care au castigat proiecte pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile vor avea posibilitatea sa primeasca garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste investitii.

Lipsa de lichiditati, precum si dificultatea de a obtine un credit bancar cu ajutorul caruia sa poata fi incepute investitiile sunt principalele motive care au determinat majoritatea firmelor beneficiare sa renunte la proiecte sau sa amane implementarea acestora.

"Firmele care au castigat proiecte europene, firme private, vor avea posibilitatea sa utilizeze instrumentul garantiilor guvernamentale, pentru a putea lua un imprumut sa sustina aceste proiecte de investitii", a spus premierul Emil Boc, citat de agentia de presa Mediafax.

Masura anuntata de premier vine dupa ce in luna februarie Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui buget total de 2,6 miliarde lei. Emil Boc a spus atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene, care era de 2% la sfarsitul anului trecut, conform unui studiu al GfK.

Anul trecut, rambursarile si sumele acordate in avans pentru proiectele europene se ridica la circa 1,6 mld. euro, iar pentru acest an premierul estima plati de 4,3 mld. euro.

O alta masura care a fost adoptata saptamana trecuta de autoritati a fost reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde de lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.

La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an.