Euro se stabilizeaza dupa o luna mai in care a pierdut 8% din valoare

Autor: Catalina Apostoiu 31.05.2010

Moneda euro s-a stabilizat ieri, insa a ramas sub presiune dupa ce Fitch a redus ratingul de credit al Spaniei, scrie agentia de presa Reuters.

In luna mai, scaderea euro s-ar putea ridica la 7,7% in raport cu dolarul pe fondul temerilor privitoare la posibilitatea extinderii crizei din Grecia catre alte tari din zona euro, afectand redresarea economiei mondiale.

Declinul din mai ar reprezenta a sasea scadere lunara consecutiva pentru moneda euro si cea mai ampla reducere procentuala din ianuarie 2009. Euro s-a mentinut la 1,2282 unitati in raport cu dolarul, peste un minim de patru ani de 1,2143 $ atins luna trecuta. Moneda a scazut cu 0,8% vineri dupa ce Fitch a redus ratingul de credit al Spaniei cu o treapta la AA plus, spunand ca redresarea economica a tarii ar putea fi mai lenta decat a anticipat guvernul din cauza masurilor de austeritate.

Franta a recunoscut la randul sau ca i-ar putea fi dificil sa-si mentina ratingul de credit in lipsa unor decizii mai dure privitoare la buget, dupa ce Germania sugerase ca autoritatile de la Berlin ar putea recurge la majorari de taxe pentru a-si reduce deficitul.

Traderii asteapta datele privitoare la sectorul productiei din Europa, Marea Britanie, China si Statele Unite, date ce ar putea oferi primele indicii privitoare la gradul in care turbulentele de pe piete inregistrate in luna mai au afectat procesul de redresare a economiei mondiale. Statele Unite urmeaza, de asemenea, sa publice raportul privitor la rata ocuparii fortei de munca.